Ni švajcarski satovi nisu imuni na krizu

Dodajte komentar

Vremena dvocifrenog rasta prodaje švicarskih satova polako se bliže kraju. Trendovi se mijenjaju, a s njima i tradicionalna tržišta. Neki proizvođači su se, ipak, uspjeli prilagoditi.

Titan Black prodaje samo 100 satova godišnje. Kompanija se specijalizovalaa za modifikovanje najvećih brandova, poput Rolexa, Patek Philippea ili Cartiera. Takav model poslovanja pokazao se uspješnim i tokom kriznih godina.

“Radimo zajedno s klijentima kako bismo prilagodili satove njihovim željama. Nema ograničenja. Cijena satova obično se kreće od 2.500 eura i može rasti do 30.000 eura, u zavisnosti od željenih prepravki”, kaže Luke Waite iz Titan Blacka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U godinama prije krize industrija švicarskih satova rasla je dvocifrenom stopom. Prošle godine izvoz je dostigao istorijski rekord, ali je ipak bio svega 1,9 posto viši u odnosu na 2012. godinu. Mali rast, koji je šokirao mnoge.

Sve ukupno, sektor je u 2013. godini narastao za 5,7 posto. Globalna potražnja zasniva se najviše na tržištima zemalja BRICS-a, gdje je Kina imala najveću stopu godišnjeg rasta. Iza nje slijede Rusija i Indija. Pad prodaje u zemljama BRICS-a zabilježen je samo u Brazilu.

Novac donosi promjene

Još veći pad prodaja satova zabilježen je u razvijenim tržištima, poput Njemačke, SAD-a i Japana, dok su Italija i Velika Britanija ostale pozitivne. Kina je ostala najveće tržište luksuznih satova. Međutim, ekonomija te zemlje usporava, a samim tim i potražnja.

“Iako generalno ekonomija usporava, Kina ima sve više bogataša. Njihove navike se mijenjaju. Zabilježen je porast konzumacije zapadnih proizvoda, poput vina i sira. Dakle, novac donosi promjene, među kojima je i kupovina švicarskih satova”, izjavio je Jean-Claude Biver iz kompanije LVMH.

Pametni satovi su novi igrač na tržištu. Međutim, malo ko vjeruje da bi mogli ozbiljnije ugroziti tržište klasičnih satova, budući da su to u suštini dva različita proizvoda, čije su jedine zajedničke osobine dimenzija i to da pokazuju vrijeme.

Ali razlika između moderne tehnologije i elegancije garancija je da će kompanije poput Titan Blacka zadržati svoju kategoriju kupaca i, u zavisnosti od ekonomskih prilika, nastaviti profitirati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *