Pad ruskog automobilskog tržišta gurnuo Avtovaz u gubitak

Dodajte komentar
Vodeći ruski proizvođač automobila Avtovaz izvijestio je danas da je prošlu godinu zaključio s neto gubitkom zbog pada prodaje na domaćem tržištu.
Proizvođač Lade poslovao je u 2013. s neto gubitkom od 7,9 milijardi rubalja (161 milion eura). Godinu ranije poslovao je s neto dobiti od 29,2 milijarde rubalja. Prihodi su prošle godine pali 6,8 posto, na 177 milijardi rubalja.Predsjednik uprave Bo Inge Andersson naglasio je da 2013. nije bila lagana godina za kompaniju a kao glavne ciljeve u 2014. istaknao je povratak profitabilnom poslovanju, fokus na povećanje produktivnosti rada, poboljšanjekvaliteta proizvoda, lansiranje novih modela i smanjenje troškova.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Rusko automobilsko tržište, drugo po veličini u Evropi, bilježilo je proteklih godina procvat. Prošle je godine došlo do preokreta i prodaja automobila pala je 5,5 posto u uslovima posustajanja ekonomije, pokazuju podaci Udruženja evropskih kompanija, za koje se smatra da objavljuje pouzdane podatke o tržištu automobila.

Avtovaz je u 2013. na domaćem i stranim tržištima zabilježio pad prodaje od 12,1 posto. Samo na matičnom ruskom tržištu prodaja mu se smanjila 15 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *