Kinezi žele mariborski aerodrom

Dodajte komentar
Predstavnici Opštine Maribor vratilo se iz Kine gdje je pregovaralo o mogućim investicijama i saradnji s kineskim partnerima, pišu slovenački mediji. Predstavnicisu imali tridesetak sastanaka u gradovima Chongqingu, Šangaju, Hangzhou i Hong Kongu.
Gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec već je ranije rekao da gradu treba svjež kapital, jer se “samo državnom pomoći neće moći podići na viši nivo”. Zbog toga je, naglasio je, nužno povezivanje sa svijetom, posebno Kinom, Bliskim Istokom i Rusijom.
Najkonkretniji razgovori vođeni su o ulaganju u fabriku akumulatora, mariborsku vazduhoplovnu luku i farmaceutsku kompaniju Marifarm.[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kinesko prduzeće za proizvodnju akumulatora Shihlien Apex želi još ove godine pokrenuti proizvodnju u Mariboru pa pregovara s opštinom o mogućim lokacijama, rekao je nakon povratka iz Kine Marko Kovačič, savjetnik mariborskog gradonačelnika.

Fabrika akumulatora, koja bi trebala zaposliti 200 do 300 radnika, prvo je treabala da se gradi u Poslovnoj zoni Tezno, ali zbog prekratkih rokova to nije izvodivo. Zato se sada, tumači Kovačič, razmatra mogućnost da se iskoriste postojeće prazne hale, poput onih u Melju ili Pobrežju. Predstavnici kineske kompanije sredinom aprila dolaze na pregovore kako bi se utvrdili detalji.

U travnju na pregovore dolaze i ulagači zainteresovani za preuzimanje farmaceutske kompanije Marifarm. Osim Kineza, interes za ovu kompaniju iskazalo je i nekoliko drugih investitora iz raznih država.

“Chongqing traži željezničku poveznicu srednje i istočne Europe do Jadranskog mora, a u suradnji s Lukom Koper nudimo mogućnost da uspostave tu vezu”, saopštio Kovačič.

Kineskim sagovornicima predstavili su ponudu za kupovinu Aerodroma Maribor koju su pripremili vlasnici tog poduzeća. Jedan od interesenata već je potpisao pismo namjere i ponudio pet miliona eura. Dalji koraci i dinamika procesa zavise o sadašnjim vlasnicima, pojasnio je savjetnik mariborskog gradonačelnika.

Mariborska opština u Kini je tražila i investitore za 25 miliona eura vrijedan projekt prerade otpada u sirovine u partnerstvu s opštinskim komunalnim preduzećem Snaga Maribor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *