Prirodne katastrofe 2013. uzrokovale 140 milijardi dolara štete

Dodajte komentar

Ukupna ekonomske šteta od prirodnih katastrofa iznosila je 2013. godine 140 milijardi dolara, što je za 56 milijarda dolara manje nego godinu ranije, prema studiji koju je u srijedu objavila švajcarska reosiguravajuća kompanija Swiss Re. 

Godine 2012. ta je šteta dosegla 196 milijardi dolara. Prošle su godine najviše štete izazvale poplave, a u raznim prirodnim katastrofama život je izgubilo približno 26.000 osoba.

Tajfun Haiyan bio je najveća humanitarna katastrofa 2013., sa 7500 mrtvih ili nestalih i više od četiri miliona bez krova nad glavom. Taj se tajfun obrušio na Filipine u novembru s vjetrom rekordne jačine, udruženim s obilnim kišama i talasima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Slijede poplave u junu u državi Uttarakhand u Indiji koje su uzrokovale smrt 6000 osoba.

U Evropi najskuplje prirodne katastrofe dogodile su se u srednjoj i istočnoj Europi.

Nakon četiri dana obilnih kiša u maj 2013., masovne poplave uzrokovale su veliku štetu u Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Ukupna ekonomska šteta penje se na 16,5 milijardi dolara.

Krajem jula, područja Njemačke i Francuske pogodila je jako nevrijeme.

Osigurana šteta popela se na 3,8 milijardi dolara, što je najviše za nevrijeme svih vremena u svijetu.

U pogledu poplava, najveća katastrofa u Sjevernoj Americi dogodila se u Calgaryju u Kanadi koji su zajedno s okolnim područjem preplavile vode nakon šest dana olujnih kiša u julu 2013. Ekonomska šteta iznosila je 4,7 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *