Alibaba osvaja svijet, izlazi na berzu

Dodajte komentar

Alibaba, specijalizovana za trgovinu preko interneta, planira da izađe na berzu a stručnjaci ocjenjuju da bi ovaj potez mogao dobro da prodrma ovaj sektor.

Korisnici bi mogli da imaju koristi, dok se velikim portalima, kao što su Amazon i Ibej proriču teška vremena.

“Bojim se da će uspjeti”, kaže Kai Hudez iz Instituta za istraživanje trgovine u Kelnu.

Strah proizlazi iz činjenice da vrlo malo znamo o srednjoročnoj i dugoročnoj strategiji Alibabe“, kaže Hudez. Kompanija koju je 1999. osnovao bivši nastavnik engleskog, dugo je držala u tajnosti plan izlaska na berzu. Analitičari procjenjuju da kompanija vrijedi između 120 i 180 milijardi dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kompanija Alibaba je lane prodala robu u vrijednosti od 170 milijardi dolara, što je više od prodaje Amazona i Ibeja zajedno. Posebna snaga kompanije je u tome što je ona nešto poput Amazona, Ibeja i Pejpala u jednom. Alibaba grupa obuhvata usluge kao što su Taobao, internetska aukcijska kuća, koja je s kineskog tržišta izgurala Ibej.

Na stranici Aliexpress.com kupci mogu da pronađu robu, slično kao na Amazonu. Ima i servis Alipay, pandan Pejpala. Na svojim platformama, Alibaba grupa nudi samo robu trećih osoba. Za razliku od Ibeja, ni prodavac, ni kupac ne plaćaju troškove usluge.

Alibaba se potpuno finansira od oglašavanja. Nakon nekoliko meseci nagađanja da li će Alibaba izići na berzu, portparol kompanije je potvrdio kako kompanija namjerava da pusti prvi paket dionica u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izlazak na berzu će od nas napraviti globalnu kompaniju, dodao je portparol.

Kai Hudez smatra kako Alibaba izlaskom na berzu prvenstveno želi da brend učini poznatim na Zapadu.

“Rani znak planirane ekspanzije u Evropi su vijesti o tome da Kinezi nameravaju da kupe aerodrom u Mađarskoj. Ako kineska vlada subvencionira mađarski aerodrom, možete bez troškova poštarine dobiti robu koju ste naručili kod Alibabe.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *