Admiral Markets: Počinje li trend jačanja američkog dolara?

1 komentar

Prošle sedmice je nakon dugog perioda slabljenja američki dolar naglo ojačao, ponajviše u odnosu na euro i britansku funtu. Razlog je bio sastanak guvernera američke centralne banke na kojem je zaključak bio da je oporavak američke ekonomije jak te da će centralna banka završiti program podsticanja privrede vjerovatno do jeseni. Dodatni razlog jačanja dolara je bila konferencija za novinare  Janet Yellen,  čelnice američke centralne banke, koja  je izjavila da će do prvog dizanja kamatnih stopa vjerovatno doći sredinom 2015. godine, što je prije nego je do sada očekivano.

Budući da su ciklusi dizanja i spuštanja kamatnih stopa u pravilu dosta dugi, učesnici na finansijskih tržištima su odmah počeli masovno kupovati američki dolar u očekivanju dugoročnog rasta vrijednosti ove valute.

Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa, vodećeg Forex brokera, iznosi 1,3800.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nakon objave ove vijesti dionice su nastavile rasti te se vrijednost američkog SP500 indeksa ponovno približava rekordnoj vrijednosti od 1888 bodova koja je dosegnuta prije desetak dana.

Evropski indeksi kao što su njemački DAX i francuski CAC, kojima je također moguće trgovati putem Admiral Marketsa, su nešto udaljeniji od rekordnih vrijednosti ali takođe rastu.

Cijena zlata je nakon govora Janet Yellen počela naglo padati te je do sada pala oko 4%. Ovakav pad se mogao očekivati budući da cijena zlata dosta zavisi o visini kamatnih stopa u SAD-u. Što su kamatne stope više, to je štednja u bankama isplativija, pa se manje investitora odlučuje za zlato te mu cijena pada. U krizama, kada kamatne stope padaju, investitori preferiraju sigurnost pa se češće odlučuju na kupovinu zlata te mu radi veće potražnje vrijednost raste.

Za ovu sedmicu ima samo nekoliko najavljenih događaja koji bi mogli imati veći uticaj na kretanja na finansijskim tržištima a najvažniji od njih je konferencija za novinare australijske centralne banke koja će se održati u srijedu ujutro. Popis i tačan raspored svih najavljen događaja pogledati možete na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

S obzirom na nove informacije, kakva kretanja na valutnom tržištu očekivati idućih nekoliko mjeseci?

Budući da su na prošlonedjeljnom sastanku čelnici američke centralne banke zaključili da je oporavak ekonomije jak te da će vjerovatno početi dizati kamatne stope prije nego je do sada najavljivano , za očekivati je postepeno jačanje američkog dolara u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta. Dolar bi najviše mogao ojačati u odnosu na valute koje su po većini parametara precijenjene, kao npr. euro i australijski dolar. Ukoliko se oporavak američke ekonomije nastavi, investitori će u očekivanju dizanja kamatnih stopa vjerovatno početi masovno početi kupovati dolare te bi u roku 6 mjeseci do godinu dana EUR/USD mogao pasti do 1,3000.

Američki dolar bi mogao ojačati i u odnosu na australijski dolar, jer slabiji AUD žele i australijski izvoznici i centralna banka, a u prilog tome ide i slabiji privredni rast u Kini koja je najveći kupac australijskih ruda, te očekivani brži oporavak privrede SAD-a. Kurs AUD/USD bi mogao pasti sa sadašnjih 0,9000 na 0,8500.

Sve one koji bi htjeli naučiti trgovati na valutnom tržištu, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje iskusnog i uspješnog FX trgovaca g. Dalibora Pupavca koji će u utorak u 18:00 održati predavanje pod nazivom „Jednostavne strategije trgovanja uz indikatore“. Na webinar se možete prijaviti putem OVE STRANICE.

Za Bankar.me
Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *