Tamo gdje cvjetaju radna mjesta

Dodajte komentar

Prava ekspanzija proizvodnje nafte u Severoj Dakoti, otvorila je na desetine hiljada radnih mjesta, usled čega će Fondacija za razvoj te američke države u maju pokrenuti veliku kampanju za zapošljavanje 20.000 ljudi.

Privredni rast Sjeverne Dakote je toliko izražen da je natjerao kompanije, koje očajnički traže radnike, da se udruže sa naftnom kompanijom Hess Corporation i pokrenu kampanju za privlačenje talenata, u koju bi uložili 800 hiljada dolara.

Kampanja je usmerena prevashodno na one savezne države koje kubure sa nezaposlenošću, a traže se stručnjaci skoro svih profila, od vozača kamiona, radnika na platformama, recepcionara, pa sve do ugostitelja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Naime, svi nezaposleni Amerikanci koji bi da se zaposle u Severnoj Dakoti, mogu da budu inženjeri, zdravstveni radnici, radnici u energetici, iskusni trgovci, radnici u transportu, informatičari, navodi se u saopštenju Fondacije za razvoj (North Dakota Economic Development Foundation).

Naftni “bum” u Sjevernoj Dakoti doveo je i do povećanja populacije, a u nekim gradovima se tokom proteklih godina, broj stanovnika i u četvorostručio.

To, očigledno nije dovoljno za popunu svih radnih mjesta u toj američkoj državi, pa vlasti potencijalne radnike pokušavaju da privuku dodatnim motom kampanje koji glasi “pronađite ugodan život u Sjevernoj Dakoti”.

Problem sa nekretninama, saobraćajem i kriminalom

Sa druge strane, navala novih zaposlenih i višestruki rast populacije, prouzrokovao je veliku potražnju za nekretninama, čiji broj još uvjek ne može da “isprati” sve one koji traže krov nad glavom.

U “naftnom” epicentru, gradu Williston, cene kuća i stanova, što na prodaju, što za iznajmljivanje, više nego su utrostričene, pa iako mnogi zaposleni zarađuju i šestocifrene sume, praktično su “beskućnici”, pa neki od njih žive u automobilima, podrumima, čak i u crkvama.

Nezanemarljive nuspojave ekspanzije Sjeverne Dakote, takođe su i eskalacija kriminala, nesnosnih gužvi u saobraćaju, ali i ispred restorana i trgovačkih radnji.

Izvor: bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *