Milijardu eura kazne za evropsko-japanski kartel

Dodajte komentar

Evropska komisija odredila je novčanu kaznu u ukupnom iznosu od gotovo milijardu eura kartelu evropskih i japanskih kompanija koje opskrbljuju proizvođače automobila i kamiona kugličnim ležajevima. 

Šest kompanija “u tajnosti je koordiniralo cjenovnu strategiju prema kupcima iz automobilske industrije duže od sedam godina”, saopštila je juče Komisija, najavljujući kazne u ukupnom iznosu od 953 miliona eura.

Najviša kazna, od 370,5 miliona eura, određena je njemačkom Schaeffleru. Slijedi švedski SKF kojem je odrezana kazna od 315,1 milion eura.  Od četiri japanske tvrtke kažnjeno ih je tri – NTN s 201,4 miliona eura, NSK sa 62,4 miliona i NFC s gotovo četiri miliona eura.

Četvrta kompanija, JTEKT, izbjegla je kaznu jer je izvijestila EK o kartelskom udruživanju. Ostalih pet kompanija kazne su smanjene budući da su pristali na nagodbu s Komisijom.

“Današnja odluka daljnji je važan korak u nastojanjima Komisije da razbije kartele na tržištu automobilskih dijelova”, zaključio je evropski komesar za zaštitu tržišne konkurenciju Joaquin Almunia.

Prema saopštenju Komisije, kompanije su prema dogovoru od 2004. do 2011. prebacivale više cijene čelika na klijente u automobilskoj industriji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *