Aktivnosti Turističke inspekcije u 2013.: Obavili blizu 9.000 pregleda

Turistička inspekcija je u prošloj godini obavila ukupno 8,86 hiljada pregleda i utvrdila skoro 6,18 hiljada nepravilnosti.

U ukupnom broju inspekcijskih pregleda, redovnih je bilo 4,92 hiljade, kontrolnih 1,9 hiljada, po nalogu glavnog inspektora 1,16 hiljada i po osnovu inicijativa, odnosno žalbi 878.

Represivnije mjere su preduzimane kod subjekata koji su svoju djelatnost otpočeli bez odobrenja nadležnog organa, pa su inspektori izdali 313 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i zapečatili 162 objekata – navedeno je u izvještaju o radu Uprave za inspekcijske poslove u prošloj godini, u dijelu koji se odnosi na Turističku inspekciju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Utvrđene nepravilnosti u oblasti ugostiteljstva se odnose na otpočinjanje rada bez odobrenja nadležnog organa, neevidentiranje i neažurno vođenje knjiga domaćih i stranih gostiju, neisticanje propisane kategorije objekta, neizdavanje fiskalnih računa, neosiguranje gostiju i konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru.

Kada je u pitanju turistička djelatnost, utvrđene nepravilnosti se odnose na pružanje turističkih usluga bez odgovarajućeg odobrenja za rad, nezaključivanje ugovora s putnicima, propuste u organizaciji kupališta, nepropisno postavljanje reklamnih panoa i propuste u organizaciji skijališta.

– Pošto nelegalan rad kupališta, plažnih barova i takozvanih „dilera soba“ ne podrazumijeva mjeru pečaćenja, inspektori su izdavali samo rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i prekršajno ih sankcionisali. Podnijeta je i jedna krivična prijava, po osnovu povrede službenog pečata od odgovornog lica ugostiteljskog objekta iz Herceg Novog – navodi se u izvještaju.

Turistička inspekcija je u prošloj godini za utvrđene nepravilnosti izdala 2,13 hiljada prekršajnih naloga, u ukupnom iznosu od 611.380 eura.

Podnijeto je i 126 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Ukupan iznos kazni koje su izrekli područni organi za prekršaje u prošloj godini iznosi 20,72 hiljade eura. Područni organi za prekršaje su riješili 142 zahtjeva iz 2011. i 2012. godine, u ukupnom iznosu od 45,77 hiljada eura. Pobjeda

Check Also

Prezentacija programa prestižnog univerziteta SRH Berlin University of Applied Sciences

Agencija International Student Exchange Montenegro (ISEM) iz Podgorice domaćin je brojnim prestižnim obrazovnim institucijama iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published.