Aktivnosti Turističke inspekcije u 2013.: Obavili blizu 9.000 pregleda

Dodajte komentar

Turistička inspekcija je u prošloj godini obavila ukupno 8,86 hiljada pregleda i utvrdila skoro 6,18 hiljada nepravilnosti.

U ukupnom broju inspekcijskih pregleda, redovnih je bilo 4,92 hiljade, kontrolnih 1,9 hiljada, po nalogu glavnog inspektora 1,16 hiljada i po osnovu inicijativa, odnosno žalbi 878.

Represivnije mjere su preduzimane kod subjekata koji su svoju djelatnost otpočeli bez odobrenja nadležnog organa, pa su inspektori izdali 313 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i zapečatili 162 objekata – navedeno je u izvještaju o radu Uprave za inspekcijske poslove u prošloj godini, u dijelu koji se odnosi na Turističku inspekciju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Utvrđene nepravilnosti u oblasti ugostiteljstva se odnose na otpočinjanje rada bez odobrenja nadležnog organa, neevidentiranje i neažurno vođenje knjiga domaćih i stranih gostiju, neisticanje propisane kategorije objekta, neizdavanje fiskalnih računa, neosiguranje gostiju i konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru.

Kada je u pitanju turistička djelatnost, utvrđene nepravilnosti se odnose na pružanje turističkih usluga bez odgovarajućeg odobrenja za rad, nezaključivanje ugovora s putnicima, propuste u organizaciji kupališta, nepropisno postavljanje reklamnih panoa i propuste u organizaciji skijališta.

– Pošto nelegalan rad kupališta, plažnih barova i takozvanih „dilera soba“ ne podrazumijeva mjeru pečaćenja, inspektori su izdavali samo rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i prekršajno ih sankcionisali. Podnijeta je i jedna krivična prijava, po osnovu povrede službenog pečata od odgovornog lica ugostiteljskog objekta iz Herceg Novog – navodi se u izvještaju.

Turistička inspekcija je u prošloj godini za utvrđene nepravilnosti izdala 2,13 hiljada prekršajnih naloga, u ukupnom iznosu od 611.380 eura.

Podnijeto je i 126 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Ukupan iznos kazni koje su izrekli područni organi za prekršaje u prošloj godini iznosi 20,72 hiljade eura. Područni organi za prekršaje su riješili 142 zahtjeva iz 2011. i 2012. godine, u ukupnom iznosu od 45,77 hiljada eura. Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *