VLADA: Arbitražni postupak CEAK-a protiv Crne Gore je neosnovan

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore odbacuje navode Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAK) da se nezakonito miješala u ulaganja CEAK-a u industriju aluminijuma u Crnoj Gori, uključujući ulaganja u KAP, kao i navode da je prekršen Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija zaključen sa Kiprom.

-Vlada Crne Gore ističe da su zahtevi CEAK-a protiv Crne Gore u vezi sa ovim slučajem neosnovani, što će biti, uvjereni smo, utvrđeno u arbitražnom postupku- saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva ekonomije.

Podsjećaju da je stečajni postupak uveden u KAP na zahtjev povjerilaca zbog preopterećenosti dugovima i neizmirenih obaveza prema povjeriocima, koji su upravo nastali u periodu dok je KAP-om upravljao CEAK. Zbog lošeg upravljanja kompanijom, dugovi KAP-a prema povjeriocima premašili su 350 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

-Takođe, država je KAP-u dala 135 miliona eura garancija na osnovu kojih je KAP uzeo kredite od banaka, kako bi prevazišao krizu u koju je zapao krajem 2008. godine. Zbog neadekvatnog menadžmenta i upravljanja ovom kompanijom, garancije su aktivirane i tako pale na teret poreskih obveznika u Crnoj Gori. Dakle, jasno je da je Vlada Crne Gore dala garancije kompaniji, vjerujući da će Program restrukturiranja dovesti do oporavka ove kompanije, ali kako KAP kojim je upravljao CEAK nije ovaj program realizovao, banke su aktivirale garancije i one su došle na naplatu- navodi se u reagovanju Vlade.

Menadžment CEAK-a je danas najavio da će pokrenuti novi arbitražni postupak protiv države Crne Gore zbog kršenja Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija između Kipra i Crne Gore. Odštetni zahtjev “težak” je preko 600 miliona eura. CEAK je registrovan u kiparskom gradu Limasolu. Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *