Velika Britanija: Rat oko cijena banana

Otkako su kompanije “Čikita” iz Sjedinjenih Američkih Država i “Fajfs” iz Irske objavile da će se udružiti i postati najveći svjetski snabdjevač bananama, borba oko cijena ovog voća u Velikoj Britaniji ne prestaje.

Ujedinjeno Kraljevstvo je jedina zemlja gdje su banane pojeftinile u proteklih deset godina. Naime, jedna banana je 2002. godine koštala 18 penija, a sada 11 penija, gotovo upola manje nego jabuka ubrana u Velikoj Britaniji, prenio je AFP.

Banane su jedno od najcjenjenih voća među Britancima, i svaki stanovnik te zemlje u prosjeku pojedu oko 100 banana godišnje, mahom one porijeklom iz Latinske Amerike.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Banane su prisutne u gotovo svim prodavnicama prehrambene robe, tako da britanski potrošači, rukovodeći se cijenom tog južnog voća, mogu da promijene stalno mjesto kupovine. Ta činjenica objašnjava borbu oko cijena banana koja se vodi među trgovinskim distributerima.

“Banane su artikal koji se prodaje sa gubitkom kako bi se zadržale mušterije”, objašnjavaju predstavnici trgovinskog lanca Cirad.

Britanska organizacija Fertrejd, koja zagovara pravednu trgovinu, pokrenula je u Londonu kampanju kako bi se obustavio “rat” oko pogubnih cijena banana za proizvođače koji više nisu u stanju da pokriju troškove proizvodnje.

“Mali poljoprivredni proizvođači i radnici na plantažama su kolateralna šteta ‘rata’ oko cijena banana između britanskih supermaketa”, tvrde predstavnici Fertrejda.

Kolumbijski uzgajivač banana Alfonso Kantijo, na primjer, za 18,5 kilograma prodatih banana u Velikoj Britaniji dobija 8,15 dolara a proizvodnja istih ga košta devet dolara.

Više od polovina supermaketa često kupuje banane bez posrednika kako bi zadržali mušterije. Ali, ni supermaketi ne izlaze kao dobitnici iz tog rata. Prema riječima predstavnika Fertrejda, distributeri gube na stotine hiljada funti nedjeljno zbog nerealno niskih cijena banana.

Kako objašnjavaju analitičari ove ogranizacije, riječ je o strukturnom problemu, pošto zakoni konkurencije ne dozvoljavaju supermarketima da se dogovore oko minimalne cijene, a problem dodatno povećava i ulazak nove konkurencije proizvođača na britansko tržište koji imaju u svemu ovome najznačajniju ulogu. Portal Analitika

 

Check Also

Binance se povlači sa ruskog tržišta

Mjenjačnica kriptovaluta Binance povlači se s ruskog tržišta, nekoliko mjeseci nakon što su mediji izvijestili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.