SB: Nećemo dati 50 miliona dolara Crnoj Gori

Dodajte komentar

Šef Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Anabel Abreu potvrdila je Vijestima da su odustali od odobravanja kredita od 50 miliona dolara (oko 36,2 miliona eura) koji je najavljen kao direktna podrška budžetu jer će država ove godine uvećati javni dug zbog prve kreditne pozajmice za izgradnju autoputa.

“SB je 2012. godine u Crnoj Gori počela sa pripremom programa za podršku aktivnostima fiskalne konsolidacije i reformi u cilju povećanja konkurentnosti. Planirani program budžet ske podrške je iznosio 50 miliona dolara. Ali, od tog programa se moralo odustati pošto je Vlada odlučila da ide u izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare u iznosu od 809 miliona eura. S obzirom na uticaj te odluke na održivost duga SB je odustala od pripreme budžetske podrške. Umjesto toga se preusmjerila na investicione programe za jačanje javnih institucija, konkurentnosti i unapređenja pružanja usluga u Crnoj Gori”, kazala je Abreu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sa kineskom kompanijom CRBS potpisan je ugovor o izgradnji dionice autoputa Bar Boljare od Smokovca do Mateševa. Od planiranih 809,5 miliona za dionicu od 40-ak kilometara, 85 odsto je kineski kredit. Preostalih 120 miliona država mora da obezbijedi zaduživanjem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *