Otkriven misteriozni “otac bitcoina”?

Misteriozni Satoši Nakamoto, otac bitcoina, nije matematički genije iz Tokija, niti grupa genijalnih anarhista skrivenih iza pseudonima, već 64-godišnji fizičar iz SAD japanskog porijekla, koji o bitcoinu ne želi da priča. Bar tako tvrdi američki “Newsweek”.

Legendarni list se vraća u štampu posle duže pauze, a prvi broj otvara donekle kontroverzan tekst u vezi sa tvorcem virtuelne valute novinarke Lije Megrat Gudman, koja tvrdi da je posle dvomjesečnog istraživanja konačno pronašla Nakamotoa. 

Puno ime čoveka koji je navodni tvorac kriptovalute je Dorijan Prentis Satoši Nakamoto, otac je šestoro djece, diplomirao je fiziku na Politehničkom univerzitetu države Kalifornije, a sada živi potpuno povučeno i skromno u gradiću Templ Siti.

Hobi mu je skupljanje modela vozova, a karijera mu je ispunjena misterijama i “crnim rupama”, jer je navodno radio na strogo povjerljivim poslovima za velike korporacije i vojsku SAD. Uglavnom ga zovu Dorijan, a ne Satoši.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ispred mene je stajao otac bitcoina. Za to nije znala ni njegova porodica”, piše novinarka “Newsweeka” o susretu sa Nakamotom.

U opširnom tekstu u kom se navodi da se ne zna šta je sa stotinama miliona dolara koje Nakamoto ima u “svojoj” kriptovaluti, najmanje ima riječi koje on izgovara.

“Nisam više umiješan u to i ne mogu o tome da razgovaram. To je prepušteno drugim ljudima. Sada su oni glavni. Ja sa tim više nemam nikakvu vezu”, citiran je Nakamoto uz dodatak autorke da je tako “posredno priznao da je odgovoran za bitcoin”.

Nakon toga, Gudmanovu je sa praga skromne kuće ispred koje je parkirana “tojota korola” ispratila policija koju je domaćin pozvao čim mu se novinarka predstavila.

Američka novinarka je prvi kontakt uspostavila mejlom, a do adrese je došla zahvaljujući kompaniji od koje Nakamoto kupuje djelove za svoje modele vozova.

Pretvarala se da je zanima način na koji modifikuje vozove, a nakon prvog pitanja o bitcoinu komunikacija je prekinuta.

Gudmanova je zato razgovarala sa njegovom braćom i djecom (skoro svi su matematičari, IT stručnjaci ili inženjeri), a njegov najmlađi brat Artur kaže da je on “briljantan, ali i đubre”.

“On je briljantan čovek, ja sam samo skromni inženjer. On je veoma fokusiran, ali i eklektičan u načinu razmišljanja. Pametan, inteligentan, matematika, tehničke nauke, računari. Vi kažite, on to zna. Moj brat je i đubre. Radio je i na povjerljivim stvarima, njegov život je dugo bio potpuna nepoznanica. Nećete moći da mu priđete. Sve će poricati. Nikada neće priznati da je pokrenuo bitcoin”, kaže Artur.

Osim toga, novinarka kojoj su u istraživanju pomogli i forenzički eksperti, razgovarala je i sa ljudima koji su navodno sa Dorijanom radili na “projektu bitcoin”, ali i saradnicima na poslovima koje je radio za američku vojsku i bezbjednosne strukture.

Svi se slažu da je u pitanju nepovjerljiv, misteriozan, povučen čovek, koji je kriptovao mejlove, snimao telefonske razgovore i koji je imao neuobičajena interesovanja i čudne hobije.

Međutim, na forumima posvećenim ovoj virtuelnoj valuti već su se pojavile sumnje u istinitost ove priče pa tako mnogi smatraju da “članak ne nudi nikakve dokaze da je Satoši Nakamoto uistinu kreator bitcoina kao i da će magazin imati velikih problema zbog njenog objavljivanja”, dok bi pojedine osobe bile uvjerene u njenu autentičnos “jedino ukoliko bi Nakamoto potpisao transakciju sa lokacije koja je poznata kao porijeklo bitcoina”.

Sa druge strane, TheVerge je podigao i etičko pitanje u vezi sa tim da li je pošteno razotkriti čovjeka koji se toliko potrudio da ostane anoniman? (B92)

Check Also

Prilagođavanje je pobjeda

Autor: Zoran Bogdanović, izvršni direktor Coca-Cola HBC AG Na početku svake godine, dugo i pažljivo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *