Od aprila neće biti uvoza vozila starijih od šest godina

Dodajte komentar

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva najavljuje da od aprila nećemo moći da uvozimo vozila starija od šest godina i objašnjavaju da u Evropskoj uniji nije glavni kriterij starost vozila, već isključivo ispravnost.

“Bitno je naglasiti da u EU nije glavni kriterij godina starosti za vozila koja se koriste, već ispravnost vozila, ako su tehnički ispravna nema problema da se koriste. Pravilo je da se u EU plaća skuplja registracija za starija vozila”, objašnjava Mirel Radić Ljubisavljević za Radio Antena M.

Takvi podaci, kaže nijesu specifični samo za Crnu Goru.

“I u regionu, budući da imamo sličan standard starosna granica je slična. U EU upravo zbog toga što se plaća skuplja registracija za starija vozila žele da unaprijede na godišnjem nivou vozni park”, kaže Radić Ljubisavljević.

U Crnoj Gori trenutno važi za uvoz korišenih vozila standard euro 3, što znači da možemo da uvozimo vozila koja su proizvedena 2000. ili mlađa.

Uskoro će, međutim, biti novina.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Mi ćemo do kraja aprila usvojiti pravilnik, što znači da će važiti standard euro 5, odnosno uvozićemo vozila koja su proizvedena 2007/8. Nećemo još uvoditi standard euro 6“, najavljuje Radić Ljubisavljević, piše Antena M.

Standard euro 5, trebalo bi da zaživi do kraja godine.

Podaci Monstata pokazali su da je prošle godine 54,2 odsto registrovanih vozila proizveden do 1999.

Najviše registrovanih vozila je bilo u Podgorici, a najmanje u Šavniku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *