Admiral Markets: Euro najjači od početka godine, američke dionice opet ruše rekorde!

Dodajte komentar

Prošle sedmice su finansijska tržišta ponovo su u fokusu imala centralne banke te je na temelju očekivanja o monetarnoj politici u bliskoj budućnosti ponovo došlo do većih pomaka na valutnom i na ostalim tržištima.

Janet Yellen, čelnica američkih Federalnih Rezervi, na konferenciji za javnost je izjavila da će američka monetarna politika i dalje biti labava, te će kamatne stope još dugo biti na nuli jer stanje u američkoj ekonomiji i dalje nije na zadovoljavajućem nivou. Nakon ove vijesti cijene dionica su ponovo dosegnule rekordni nivo, a već slabi dolar je dodatno oslabio na većinu najtrgovanijih valuta.

Vrijednost SP500 indeksa porasla je na 1868 bodova što je 7% iznad vrijednosti od prije mjesec dana a kurs EUR/USD u petak je ponovo dosegao 1,3800. Na platformama Admiral Marketsa trenutno iznosi 1,3770.

Na jačanje eura uticala je i vijest o inflaciji u Eurozoni koja iznosi 0,8, što je vrlo nisko, ali ipak za nijansu više od očekivanih 0,7%. Investitori su očito procijenili da će Evropska Centralna Banka na današnjem sastanku ponovo odgoditi dodatno popuštanje monetarne politike te su nastavili kupovati euro.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Konferencija za javnost ECB je u četvrtak u 14:30 po našem vremenu te je tada moguća velika i nagla promjena kursa eura u odnosu na sve ostale valute.

Ako ECB odluči dodatno smanjiti kamatne stope ili najaviti agresivnije mjere podsticanja ekonomija za očekivati je da euro oslabi, a ako ponovo odloži djelovanje, euro bi mogao dodatno ojačati.

Podatak koji bi mogao podstaknuti ECB na djelovanje je stopa nezaposlenosti od 12% na nivou Eurozone, za koju je čelnik ECB-a već rekao da je neprihvatljivo viskoka, a u nekim članicama je i daleko više od toga. U petak je izašao podatak da je stopa nezaposlenost u Italiji porasla sa 12,7 na 12,9%.

I ostatak sedmice će biti aktivan jer je najavljeno dosta važnih vijesti iz većine razvijenih privreda a pažnja će biti usmjerena i na izlazak podatka o broju novootvorenih radnih mjesta u SAD-u koji izlazi u petak.

Popis svih najavljenih vijesti i tačan raspored izlaska moguće je vidjeti u ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Osim najavljenih vijesti, na kretanja na finansijskim tržištima će uticati i događaji u Ukrajini. Ako dođe do dodatnog pogoršanja stanja, može se očekivati pad vrijednosti dionica te jačanje safe haven valuta kao što su američki dolar i švajcarski franak.

Sve one koji žele naučiti kako trgovati na financijskim tržištima Admiral Markets poziva na besplatni seminar koji će se u subotu, 8. marta, održati u hotelu Ramada u Podgorici.  Prijaviti se možete putem ove stranice. Svi učesnici na poklon će dobiti promotivni račun sa 100$ sa kojima mogu isprobati trgovanje valutama i zadržati ostvarenu zaradu.

Za Bankar.me:
Josip Kokanović, mag.oec.
Anatičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *