Pljevlja leže na šest milijardi eura

Dodajte komentar

Pljevlja eksploatacijom uglja zaraditi šest milijardi eura, saopšteno je it Rudnika uglja ekskluzivno Dnevnim novinama. Naime, u elaboratu sa istraživanjem rudnog bogatstva Pljevalja, dostavljenom Dnevnim novinama, navodi se podatak da će samo pet novih basena uglja državi donijeti i preko dvije milijarde eura.

Istraživanje sprovedeno od strane inženjera Rudnika uglja Pljevlja pokazalo je veliku rezervu rudnog bogatstva, metala i nemetala, te hidroenergetskog potencijala.

“Rudnik uglja ima koncesije na istraživanje i eksploataciju uglja u pljevaljskom ugljenom basenu (Potrlica, Kalušići, Rabitlje, Grevo, Komini) i ležištu Glisnica gdje se ukupno nalazi oko 80 miliona tona uglja, što po sadašnjoj cijeni uglja ovog kvaliteta iznosi oko 2,03 milijardi eura”, navodi se u elaboratu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukupno posmatrajući Pljevlja će, a samim tim i Crna Gora, u skorijoj budućnosti biti bogatija za čak šest milijardi eura.

“Kada je u pitanju ugalj i njegove rezerve u Pljevljima, moram istaći da je opštepoznato da osim pljevaljskog ugljenosnog basena od preko 80 miliona tona, imamo i maočki ugljenosni basen sa rezervama od 110 miliona tona uglja. Najbolja ekonomska valorizacija ovog energetskog resursa je kroz proizvodnju električne energije. Sa druge strane, kada izračunamo vrijednost rezervi uglja po današnjim cijenama, naravno bez troškova eksploatacije, i za pljevaljski i maočki basen je preko šest milijardi eura”, rekao je za Dnevne novine predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja Zoran Gospić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *