„Monte adria broker diler“ AD Podgorica izbrisana iz registra CDA

Dodajte komentar

Emitent „Monte adria broker diler“ AD (simbol trgovine: MABR), sa sjedištem u Podgorici, izbrisan je iz registra CDA.

Prva brokerska kuća registrovana u Crnoj Gori – Monte Adria broker diler pokrenula je u martu prošle godine postupak dobrovoljne likvidacije, a prethodno je KHOV 28. januara 2013.godine donijela rješenje o suspenziji dozvole za rad Monte Adriji.

Prema posljednjih podacima Centralne depozitarne agencije, vlasnici Monte Adria broker dilera bili su fond Trend sa 49 odsto udjela, Merkator CO sa 37,7 odsto i Megatrend sa 13,14 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Monte Adria je obavila neke od najvrednijih transakcija u Crnoj Gori, među kojima se ističu kupoprodaja akcija Telekoma i posebno Elektroprivrede. Italijanska kompanija A2A kupila je 2009. godine oko 12 miliona akcija manjinskih akcionara po cijeni od 8,4 eura za dionicu, odnosno za ukupno oko 100,98 miliona eura.

Monte Adria broker diler je u tom postupku za sebe uzela proviziju od oko 918,94 hiljade eura. Takođe je platila ukupnu proviziju Nex Montenegro berzi u iznosu od 40,4 hiljade eura, Centralnoj depozitarnoj agenciji 94,58 hiljada, dok je na račun ovlašćenih učesnika na tržištu proslijedila proviziju 404,73 hiljade eura.

Zbog toga je Udruženje manjinskih akcionara Elektroprivrede tužilaštvu podnijelo krivičnu prijavu protiv Monte Adrie i kompanije A2A.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *