Kako građani mogu kupiti državne obveznice

Dodajte komentar

Odlukom Vlade Crne Gore o emisiji državnih hartija, na Montenegroberzi će se 3. marta, održati aukcija za prodaju državnih obveznica. Realizacijom navedene emisije Vlada Crne Gore će prikupiti sredstva za finansiranje budžetskog deficita.

Ukupan iznos emisije je 100.000.000 eura. U ponudi se nalazi 10.000 državnih obveznica, nominalne vrijednosti 10.000 eura po obveznici. Rok dospjeća navedenog instrumenta je četiri godine. 

“Radi se o amortizujućoj obveznici, odnosno vlasnicima će biti isplaćivani jednaki polugodišnji anuiteti, koji se sastoje od djela glavnice i kamate na preostali dug. Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu u iznosu od pet odsto na godišnjem nivou“, kazala je Suzana Drinčić iz Montenegroberze.

Kako je istakla, same obveznice su pristupačne i građanima Crne Gore, a predstavljaju alternativu tradicionalnim oblicima štenje, pošto se radi o instrumentu sa malom stopom rizika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ukoliko bi neki građanin želio da učestvuje u navedenoj aukciji, trebao bi da se obrati ovlašćenim učesnicima tj. članovima Montenegroberze, a to su banke i brokerske kuće i prije same aukcije, koja će se održati 3. marta, sklopi ugovor sa njima ukoliko već nije i prijavi se da želi da učestvuje u aukciji i postane vlasnik jede ili više državnih obveznica“, naglasila je Drinčić.

Ako neko kupi jednu državnu obveznicu nominalne vrijednosti 10.000 eura, objasnila je ona, vlasniku iste će se isplaćivati jednaki polugodišnji anuiteti u iznosu od 1.392,86 eura, odnosno nakon četiri godine to bi ukupno iznosilo 11.142,88 eura.

“Vlasniku će prvi polugodišni anuitet biti isplaćen 3.09.2014. godine. Uvođenjem nove hartije od vrijednosta u ovom slučaju državnih obveznica, sa njima će biti uspostavljeno sekundarno tržište, na kojem će vlasnici istih moći da ih prodaju i prije roka njihovog dospjeća“, zaključila je Drinčić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *