Građani mogu da pozajme novac državi

Dodajte komentar

Građani će moći da na aukciji za prodaju državnih obveznica da pozajme novac.

Minimalna vrijednost obveznice je 10.000 eura, što znači da će građani koji imaju taj iznos moći da kupe te hartije od vrijednosti. 

S obzirom na to da je kamatna stopa pet odsto to znači da je ona povoljnija nego kamata na depozite u komercijalnim bankama. Praktično to znači da bi građani mogli i da zarade pozamljujući novac državi, pišu Dnevne novine.

Vlada je nedavno odlučila da ove godine 100 miliona eura potrebnih za finansiranja potraži na domaćem tržištu kapitala, što do sada nije bio slučaj. Iz Ministarstva finansija su kazali da su na taj način željeli da afirmišu i ojačaju domaće tržište kapitala, posebno sekundarno.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Aukcija na Montenegroberzi zakazana je za 3. mart. Novac koji se prikupi opredijeljen je za finansiranje državnog budžeta. Ukupni iznos emisije je 100.000.000 eura i u ponudi će se naći 10.000 obveznica pojedinačne nominalne vrijednosti od 10.000 eura. Rok dospijeća te hartije od vrijednosti je četiri godine, a obveznica je amortizujuća, odnosno vlasnicima će se isplaćivati polugodišnji jednaki anuiteti, koji uključuju dio glavnice i kamatu na preostali dio duga.

Obveznice nose godišnju fiksnu kamatnu stopu u iznosu od pet odsto. Nesumnjivo je da će aukcija ukoliko bude uspješna predstavljati jednu od najvažnijih transakcija koje će se održati na crnogorskom tržištu kapitala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *