Sastanak G20 u znaku problema tržišta u usponu

Problemi na tržištima u usponu biće glavna tema samita grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu (G20) koji će danas i sutra zasijedati u Sidneju.

Frans pres smatra da će se nova predsjednica američke centralne banke (Fed) Dženet Jelen naći na „vrućoj stolici“, budući da zemlje u usponu trpe posljedice Fedovog izlaska iz programa monetarnih podsticaja.

Nacionalne valute od Argentine do Rusije, zatim Južnoafričke Republike i Turske, u posljednjih nekoliko nedjelja su u padu, zbog toga što američki investitori povlače sredstva iz tih zemalja u očekivanju viših prinosa kod kuće, budući da Fed pooštrava višegodišnju politiku monetarnog labavljenja.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble juče je, pak, za američku televizijsku stanicu CNBC poručio da tržišta u usponu moraju da najprije dovedu svoje privrede u red, a tek potom da traže solidarnost od drugih zemalja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Uočavamo izvjesne probleme u pojedinim zemljama u usponu, što će biti i najvažnija tema na samitu G20. Po mom mišljenju, moramo uvijek težiti ka pristupu solidarnosti i svako od nas najprije treba da uradi svoj domaći zadatak, a zatim da traži solidarnost od drugih“, istakao je Šojble, prenio je Rojters.

Australijski ministar finansija Džo Hoki, koji će predsjedavati prvim sastankom G20 u ovoj godini, zalaže se, da ministri finansija iz zemalja G20 i guverneri centralnih banaka na tom zasijedanju ostanu fokusirani na podsticanje rasta i otvaranje radnih mjesta u periodu poslije finansijske krize iz 2008. godine.

„G20 je na važnoj prekretnici, jer mora pokazati da je u stanju da odlučno djeluje kako bi sprovela reforme. Nećemo ignorisati nedavnu nestabilnost na međunarodnim finansijskim tržištima, a naročito njihov uticaj na zemlje u razvoju“, izjavio je Hoki.

Uprkos usporavanju kineske privrede i tržišnoj nestabilnosti, sastanak zemalja G20 odvija se u uslovima relativno zdravih temelja za globalne perspektive rasta. Međunarodni monetarni fond (MMF) je, naime, u januaru povisio svoju procjenu rasta globalne privrede za ovu godinu na 3,7 odsto, poslije rasta od tri odsto u 2013. godini. To je prvi put u posljednje dvije godine da je Fond podigao svoju prognozu rasta, ocjenjuju agencije.

Check Also

Od početka krize dodatno se bogate samo kineski milijarderi

Istraživački institut Hurun je objavio specijalni izvještaj koji gleda dvomjesečni uticaj COVID-19 na ukupno bogatstvo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *