Panamski kanal se ponovo gradi

Dodajte komentar

Radovi na proširenju Panamskog kanala nastavljeni su danas pošto je potpisan sporazum Agencije za nadzor Panamskog kanala i građevinskih firmi.

Agencija za nadzor Panamskog kanala i građevinske firme koje modernizuju taj vještački plovni put, postigle su sporazum o rješavanju finansijskih problema koji su doveli do obustavljanja radova.

Kako se navodi, konzorcijumu na čelu sa španskom građevinskom firmom Sakir SA daće 36,7 miliona dolara koliko su iznosili troškovi radova u decembru.

Tročlani međunarodni konzorcijum tražio je da Agencija za nadzor kanala plati prekoračenje cijene radova od 1,6 milijardi dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Šef resorne Agencije Horhe Kihano je tada to odbio, rekavši da je špansko-italijansko-belgijski konzorcijum trebalo da se drži budžeta na osnovu kojeg je dobio posao, a to je 3,1 milijarda dolara.

Brojne luke širom svijeta uložile su veliki novac u modernizaciju kanala da bi mogao da prihvati više brodova čiji će broj biti veći kada se udvostruči kapacitet Panamskog kanala. Širina i dubina prevodnica tog kanala su decenijama uticale na veličinu brodova (standard Panamax).

Tri četvrtine poslova na proširenju Panamskog kanala je završeno. Kroz taj kanal koji povezuje Karipsko more, odnosno Atlantski okean, s Tihim okeanom, prolazi pet do šest odsto svjetske trgovine. 

Predviđeno je da proširenje bude završeno 2015. godine. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *