Grupa NIS u 2013. ostvarila neto dobit od 420 miliona eura

Dodajte komentar

Grupa Naftna industrija Srbije (NIS) je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 48,4 milijarde dinara (oko 420 miliona eura), dok su ukupne investicije te kompanije u 2013. dostigle 57 milijardi dinara (gotovo pola milijarde eura), izjavio je u utorak generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, prenosi portal ekapija.com.

Dobit Grupe NIS u 2013. približna je onoj iz prethodne godine, a sama matična kompanija NIS imala je neto dobit od 51 milijardu dinara (oko 440 mil. eura).Kravčenko je istaknuo je da su dobri rezultati ostvareni usprkos teškom ekonomskom okruženju.

“Na ostvarene rezultate najviše je uticala unutarnja efikasnost, smanjenje troškova i uvođenje novih tehnologija, čija primjena će se nastaviti i u 2014.”, rekao je glavni direktor NIS-a prilikom predstavljanja rezultata poslovanja kompanije u prošloj godini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

NIS je prošle godine u državni budžet na temelju raznih poreza uplatio oko 120,6 milijardi dinara, što je čak 30 posto više nego 2012. a prema preliminarnim rezultatima NIS u punjenju srpskog budžet učestvuje s oko 14 posto, rekao je Kravčenko.

Podsjetio je da se ove godine navršava pet godina otkako je ruski Gazprom Neft postao većinski vlasnik NIS-a i od tada je ruski partner u kompaniju uložio 2 milijarde eura, a u iduće tri godine uložit će dodatnih 1,5 milijardu eura.
Investicije NIS-a u prošloj godini porasle su oko 6 posto u usporedbi s 2012., dok je EBTDA porasla 5 posto, na 68,8 milijardi dinara.

“Najveći napredak u prošloj godini ostvaren je u preradi koja je porasla 36 posto, a efikasnost prerade porasla je devet posto i dostigla čak 84 posto, zahvaljujući modernizaciji Rafinerije Pančevo koja je među najmodernijim postrojenjima u regiji, pohvalio se Kravčenko.

Dodao je da NIS pripada među trećinu najboljih evropskih  rafinerija, a da je cilj u predstojećem razdoblju ulazak među deset najboljih.

Proizvodnja nafte porasla je oko dva posto, u maloprodaji rast iznosi 13 posto dok je ukupna vrijednost nabavljene opreme u 2013. iznosila je oko 30 milijuna eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *