9 ubica startap projekata

Dodajte komentar

Mnogi startap projekti ne dožive uspjeh, ali važno je da se uči iz grešaka kako bi sledeći put vaš projekat bio uspješniji.

Stoga, nemojte odmah očajavati.

U nastavku donosimo najčešće razloge propasti startapa.

Preduzetnici često žive u svom svijetu. Preduzetnici se često fokusiraju na detalje i u velikoj mjeri fokusiraju na svoju viziju zbog čega izgube percepciju cjelokupne situacije. Upravo je ta percepcija jedan od glavnih faktora u traženju kapitala od firmi koje znaju vaše ciljano tržište, daju vam povratnu informaciju i potvrđuju vaše strategije.

Njihova ideja nije jedinstveno rješenje velikih problema. Suprotno staroj izreci: “Sve što se može izmisliti je već izmišljeno”, ipak vrijedi druga teza koja kaže: “Sa sve većom kompleksnosti svijeta stvara se sve više problema koje je potrebno riješiti”. Uvijek postoji veći problem i bolje rješenje od postojećih.

Ostanu bez novaca. Na svakog osnivača koji startap vodi sopstvenim sredstvima bez spoljne pomoći postoje desetine, možda i stotine njih koji ostanu bez novaca iz nekoliko razloga. Najčešći su odbijanje odricanja svog dijela kolača, nepravilna upotreba sredstava, nepostojanje plana o vremenu koje je potrebno za sledeću rundu priliva sredstava, finansijski preambiciozan ulazak u biznis, ili kombinacija navedenog.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Izumljuju koncepte , a ne kompletan proizvod. Ideje i pronalasci su odlična stvar, ali ljudi i kompanije kupuju kompletne proizvode koje mogu upotrijebiti.

Velike rupe u strategiji. Neki nedostaci u strategiji su očekivani. Međutim, mnogi mali nedostaci, čije rješavanje vlasnici startapa ostave za kasnije, na kraju završe kao veliki problemi zbog kojih startapi propadaju.

Nedovoljno kvalitetan tim. Neki osnivači jednostavno ne funkcionišu zajedno. Drugi se raspadnu čim prvobitna strategija ne uspije, što je čest slučaj. Mnogi ne dođu do usjpeha zato što nisu spremni na cjelodnevni naporni rad već žele na brzinu da zarade novac. Svaki poduhvat ulagač će vam reći da je jedna od glavnih stvari u koje ulaže zapravo tim koji se nalazi iza cijelog projekta.

Konkurenti sa postojećim rješenjima ne odustaju olako. Od visoke tehnologije do olovke i papira, postoje mnoge barijere koje sprečavaju narušavanje statusa kvo na tržištu jer ponekad se velike kompanije neočekivano dugo imaju provjerenih rješenja.

Tržište se mijenja u neočekivanom smjeru Tržišta su kompleksan fenomen u stalnoj promjeni koju je ponekad teško predvidjeti. S druge strane, mnogi preduzetnici ne razmišljaju unaprijed.

Slušaju pogrešne savjete od pogrešnih ljudi. S porastom popularnosti preduzetništva raste i količina informacija, ali i pada njihov kvalitet što znači da mnogi preduzetnici dobijaju mnogo loših savjeta iz nekvalifikovanih izvora. Najgore u svemu je neprepoznavanje ispravnog savjeta jer je najčešće suprotan onome što su prethodno čuli. Tužno, ali istinito.

Možda najvažniji savjet je sljedeći: Ako vaš startap propadne, važno je odvojiti vrijeme za analizu poslovanja kako bi shvatili gdje ste pogriješili. To je jedini način da poboljšate svoje izglede za sledeći poduhvat. (Business.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *