Švajcarska: Šta je nezaposlenost?

Dodajte komentar

Stopa nezaposlenosti u Švajcarskoj prošle godine je smanjena sa 4,4 na 4,1 odsto, saopštio je švajcarski Federalni zavod za statistiku.

Broj nezaposlenih Švajcaraca krajem prošle godine dostigao je 193.000, prenio je AFP.

Prema definiciji Međunarodnog biroa za zapošljavanje, u kategoriju nezaposlenih se svrstavaju osobe koje nemaju posao i koje su u prethodne četiri sedmice tražile posao ali ga nisu pronašle.

Prema posljednjim podacima švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomiju (SECO), stopa nezaposlenosti u januaru iznosila je 3,5 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U četvrtom kvartalu 2013. stopa nezaposlenosti u Švajcarskoj među populacijom od 15-24 godine života smanjena je na tromjesečnom nivou sa 9,2 na 8,2 odsto.

Broj strane radne snage u navedenom periodu je porastao prošle godine, i to muške radne snage za 3,7 odsto, na 1,439 miliona, a ženske za 1,1 odsto, na 3,46 miliona.

Situacija u ostalom dijelu Evrope je daleko gora. Stopa nezaposlenosti u 18 zemalja eurozone u četvrom tromjesečju prošle godine dostigla je 12 odsto, a u Evropskoj uniji 10,7 odsto. U istom periodu nezaposlenost u eurozoni medju mladima od 15-24 godine je porasla sa 24 na 24,3 odsto a u Evropskoj uniji je ostala na istom nivou kao u prethodnom kvartalu 23,5 odsto. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *