Norvežani dobili Jadran “na tacni”

Dodajte komentar

Kako je norveška firma dobila od države Hrvatske na poklon “naftnu mapu“ Jadrana. Povjerljivi podaci prvo dobijeni besplatno, a zatim počela njihova prodaja. Detaljne podatke gde se u Jadranu nalazi nafta, Hrvatska je bez ikakve nadoknade ustupila norveškom “Spektrumu“.

Riječ je o rezultatima istraživanja koja su godinama sprovođena od kompanije INA, a koštala su više od milijardu eura.

Norvežani, koji bi trebalo dodatno da istraže gdje je još uvijek moguća eksploatacija nafte u Jadranu, su ove povjerljive podatke dobili “na tacni“, potpuno besplatno. Za uvid u ovo nacionalno blago nisu platili ni euro, a da stvar bude još zanimljivija, navodno su podatke već počeli da prodaju zainteresovanim naftnim kompanijama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Norveški “Spektrum“ je inače bez konkursa dobio pravo na istraživanje hrvatskog dijela Jadrana, što je u opštem ekonomskom haosu u Hrvatskoj proteklo gotovo nezapaženo. Reagovali su samo Zeleni ukazujući da su izigrani brojni zakoni, dok su političari samo govorili da ovim potezom Hrvatska ima uslove da postane “mala Norveška“.

Da bi se “Spektrumu“ otvorio put do povjerljivih informacija i mogućnosti da sami istraže šta je još preostalo u Jadranu, krunski je argument bio da je morsko dno i dalje neispitano i da nema pravih podataka. Ali, istovremeno se javnost zamajavala da su milijarde dolara tu, nadohvat ruke, i da je potrebno samo da se obave pripremni radovi i bušenje nafte počne.

Većina stručnjaka kaže da su istraživanja koje je sprovela INA pokazala da Jadran baš nema takvog potencijala da se pretvori u zlatnu koku, pogotovo kada je reč o nafti. Za gas je situacija povoljnija, ali su dosad sprovedena istraživanja daleko solidnija i detaljnija od onoga što sada rade Norvežani.

San o lagodnom životu Hrvata kada se Jadran pretvori u veliku bušotinu, očito je samo jedan od spinova politike. Od svega neće mnogo da bude, jer bi se većom eksploatacijom ugrozio i turizam, od čega Hrvatska danas velikim delom i živi.

“Svako pretjerivanje sa bušenjem zbog gasa i nafte bilo bi pogubno za Jadran“, tvrde stručnjaci. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *