Toyota zatvara proizvodnju u Australiji

Dodajte komentar

Japanska korporacija Toyota odlučila je da 2017. godine prekine proizvodnju automobila u Australiji, što će bez posla ostaviti 2500 osoba, a zemlju bez autoindustrije.

Jedan od glavnih razloga za prekid proizvodnje je visok kurs nacionalne valute, što je uticalo na rast troškova poslovanja, fragmentaciju tržišta i jačanje konkurencije stranih kompanija, koje se nalaze u sve boljoj poziciji usljed postojećih i novih sporazuma o slobodnoj trgovini, rekao je predsjednik australske filijale Toyote, Max Yasuda.

Reforma poslovanja

Prilikom susreta sa radnicima fabrike u Altoni, predgrađu Melbourna, objasnio je da je kompanija uradila koliko je mogla da reformiše poslovanje, ali ipak mnogo faktora ostaje izvan njene kontrole, što proizvodnju automobila u Australiji čini neodrživom, prenio je Itar-Tass.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Toyota je fabriku u Altoni otvorila 1978. godine. Sada se u njoj sklapa model Camry, koji se prodaje u Australiji i izvozi na Bliski Istok, prenosi TANJUG.

U zemlji se trenutno sklapaju automobili tri koncerna – Ford, Holden (australijski proizvođač prvobitno nezavisan a sada odjeljenje General Motorsa) i Toyota.

Ford je ranije najavio da će 2016. prekinuti proizvodnju u toj zemlji, a Holden da će to isto učiniti godinu kasnije.

Na taj način, za manje od četiri godine, u Australiji će potpuno prestati proizvodnja automobila.

Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *