Dobit hrvatskih banaka prošle godine potonula 73,1%

Dodajte komentar

Dobit hrvatskih banaka u prošloj je godini iznosila samo 756,7 miliona kuna, što je čak 73,1 posto manje nego godinu ranije, kada je neto dobit bankarskog sektora u Hrvatskoj bila iznad 2,8 milijardi kuna.

Preliminarni su to podaci o profitabilnosti hrvatskog bankarskog sektora u 2013. koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB). Kako su ovo nekonsolidovani rezultati, u centralnoj banci očekuju da bi po objavi konsolidovanih rezultata moglo doći do promjene jer bi rezervacije mogle biti i nešto veće.

Time su se, kako piše Jutarnji list, potvrdila upozorenja niza analitičara, koji već duže vrijeme ukazuju da će petogodišnja recesija i sve stroža regulativa uzeti svoj danak i na poslovnim rezultatima hrvatskih banaka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Došlo je do rasta loših kredita, koji su, prema podacima centralne banke, potkraj septembra prošle godine dosegli 15,32 posto ukupnog kreditnog portfelja, što znači da gotovo 44,2 milijardi kuna kredita.

To znači da skoro svaki šesti kredit koji su banke odobrile ulazi u kategoriju teško naplativih ili potpuno nenaplativih. U takvoj situaciji bankama ni ne preostaje drugo nego da izlaz traže u otpisu nenaplativih potraživanja i ispravcima vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *