“Glupi Starbaks” daje kafu za džabe

Dodajte komentar

U Los Anđelesu je otvorena kafeterija “Glupi Starbaks” (Dumb Starbucks). Još se ne zna da li je riječ o umjetničkoj instalaciji ili marketinškom triku.

“Glupi Starbaks” ima potpuno isti logotip kao “Starbaks”, a čak su i nazivi napitaka u meniju identični, osim što uz njih stoji pridjev “glupi”, pa tako imamo Glupi karamel makijato, Glupi Frapućino itd.

Na kasi su, kao i u pravim “Starbaks” kafeterijama, izloženi CD-ovi sa muzičkim kompilacijama, poput “Dumb Jazz Standards” (Glupi džez standardi) and “Dumb Nora Jones Duets” (Glupi dueti Nore Džons, s tim što je ime poznate pevačice u ovom slučaju pogrešno napisano Nora, umesto Norah).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, kako javljaju mediji u Los Anđelesu, kupci koji su čekali u redu kafeterije “Glupi Starbaks” mogli su da naruče samo ajs kafu, late ili peciva iz obližnjeg supermarketa, koje su potom u kafeteriji dobijali za džabe.

Prodavnica, umjetnička instalacija ili filmska kulisa – šta god da je – “Glupi Starbaks” je otvoren u petak, a na samom objektu je istaknuto objašnjenje da logotip i ime najčuvenijeg svetskog lanca kafeterija mogu da koriste potpuno legalno po “zakonu o parodiji”.

Naime, kako se navodi u istaknutom objašenjenju, dodavanjem pridjeva “glupi” kompanija “Starbaks” se zapravo ismijava, zbog čega je dozvoljena upotreba te robne marke, i to po propisima poznatim kao “fer upotreba”.

“Iz pravnih razloga ‘Glupi Starbaks’ je registrovan kao djelo umjetnosti parodije. Tako da je u očima zakona naša ‘kafeterija’ zapravo umjetnička galerija, a kafa koju kupujete se smatra ‘umjetnošču'”, navodi se u objašnjenju.

Reagujući na pojavu “glupog” blizanca, kompanija “Starbaks” je saopštila da je “očigledno da se ne radi o ‘Starbaks’ kafeteriji”, kao i da će cio slučaj biti ispitan.

Na pojedinim društvenim mrežama se pojavila teorija da iza “Glupog Starbaksa” stoji čuveni ulični umjetnik Benksi (Banksy). Vlasnik obližnjeg lokala tvrdi da je u okolini kafeterije nedavno primijetio filmsku ekipu. b92

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *