Blog Finomen.me: Plombirani manikir

1 komentar

Piše: Finomen.me

Efikasnost znači raditi stvari na pravi način, brzo i kvalitetno, a efektivnost znači raditi prave stvari.

Rezultat lutanja terasama (pod)svijesti je današnji post na temu materijalne efikasnosti versus materijalna efektivnost. I to na primjeru zuba i prstiju na rukama, u izvornim oblicima.

U idealnom slučaju, u vilici odraslog čovjeka utemeljena su 32 zuba. U realnom svijetu, taj broj je (mnogo) manji (molimo, bez geografskih analogija). Svakog čovjeka ponekad zaboli zub, pa je prinuđen da ode kod stomatologa da mu, između ostalih usluga koje pruža, stavi plombu na zub. Stomatolog je lik koji je, u najboljem mogućem slučaju, u roku završio težak fakultet koji traje najmanje šest godina, potom stažirao nekoliko godina za platicu od par stotina eura; zatim je, ako je imao sreće i dobre veze u političko-ekonomsko-stručnom miljeu, upisao subspecijalizaciju. Potom je opet radio par godinica i napokon otvorio svoju stomatološku ordinaciju. Naravno, prije otvaranja ordinacije, morao je proći rigoroznu proceduru koju propisuje Ministarstvo zdravlja i mnoge druge opštinske i republičke institucije. O finansijama da ne pričamo.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kozmetičar je lik koji je završio kurs koji, u najboljem slučaju, traje 30 dana. Naučio je kako da koristi turpiju, kako da koristi makaze za zanoktice i kako da lakira nokte. Ah da, zna kako da lagano priča sa mušterijama. Nakon odrađenog kursa, odmah je pečen da radi u kozmetičkom salonu. Nakon par mjeseci, može steći dovoljan broj mušterija  da otvori svoj kozmetički salon.

Stomatolog naplaćuje 25 eura po jednoj plombi. Za potrebe naše matematike pretpostavimo da ga materijal ne košta ništa i da zaradi svih 25 eura od jedne plombe. Možemo takođe pretpostaviti da je rok trajanja jedne plombe 5 godina. Dakle, od jednog zuba i jedne mušterije, za 5 godina zaradi 25 eura.

Kozmetičar radi manikir ukupno 20 minuta i naplaćuje ga, recimo, 10 eura. Obzirom da se nokti i zanoktice razvijaju brže od kvara na zubu koji šteti plombi, mušterija odlazi jednom u dvije nedjelje na manikir. Za 5 godina, kozmetičar od jedne mušterije zaradi 10 eura x 26 nedjelja x 5 godina ili ukupno 1.300 eura. To je svega 52 puta više od onog što zaradi stomatolog. Hm.

Ako stomatolog pogriješi u stavljanju plombe, može izgubiti licencu i nikad više neće moći raditi kao stomatolog. Sve one godine ulaganja u obrazovanje može zaboraviti; u lijepom sjećanju će ostati i noćno dežurstvo koje se plaća 4 eura na sat. Lagano početi da konzumira viljamovku po jeftinim kafanama, cigari će postati luksuz.

Ako kozmetičar pogriješi u manikiru… Ne, manikir se jednostavno ne može pogriješiti.

Ideali bijelih mantila su samo tužna sjećanja koje njeguju pluksvamperfektaši. Omladino, knjige van šaka i svi u kozmetičare. Kozmetičari to rade bolje. Efikasno ili efektivno, prosudite sami.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • neefikasna analiza efektivne teme.koliko je uopste stomatologa u cg,a koliko kozmeticara?ko su musterije kozmeticara-dokone zene,a stomatologa-svi.
    povrsno.
    samo je jos falilo razmotriti cijenu poslovne pratnje-pa da svoju djecu u tom stilu vaspitavamo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *