Porez na naftu i gas 59 odsto

Dodajte komentar

Prijedlogom zakona o porezu na ugljovodonike, koji bi danas trebalo da bude na dnevnom redu Vlade, predviđena je poreska stopa od 59 odsto.

„To znači da će investitor ili investitori koji dobiju posao istraživanja i proizvodnje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, za šta je tender u toku, plaćaće 59 odsto poreza na dobit koju ostvare od vađenja nafte i gasa iz ležišta, odnosno upstrim operacija“, navodi se u zakonskom tekstu piše Pobjeda.

Pod upstrim operacijama, kako se navodi u dokumentu, smatraju se ne samo vađenje nafte i gasa iz ležišta nego i izgradnja i korišćenje postrojenja i prateće opreme za potrebe proizvodnje i isporuke ugljovodonika, uključujući istrtaživanje, bušenje, proizvodnju, transport i korišćenje nafte i gasa, ali i druge aktivnosti povezane sa ovim operacijama osim transporta nafte i gasa na veliko željeznicom, avionom, drumskim vozilima i plovnim objektima.

Prihodi od poreza na naftu i gas, kako se navodi u zakonu, pripadaju budžetu Crne Gore i fondu za ugljovodonike u srazmjeri 20:80. Do osnivanja fonda prihodi iz ovog posla kompletni će ići u budžet Crne Gore.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ovim zakonskim tekstom su predviđene i kazne od 10 do 40.000 eura za pravno lice za prekršaj ako poreskom organu ne dostavi odgovarajuća sredstva obezbjeđenja za reinvestiranje, ne vodi odvojenu računovodstvenu evidenciju, ne podnese godišnju poresku prijavu najkasnije u roku od četiri mjeseca od isteka perioda za koji se obračunava porez i uz prijavu ne dostavi finansijske iskaze…

Predviđene su i kazne za odgovorno lice od 3.000 do 4.000 eura.

Podzakonska akta, predviđeno je zakonom, treba da budu donesena u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu ovog zakona.

Rok za dostavljanje ponuda za proizvodnju nafte i gasa u podmorju, podsjetimo, ističe 15. maja ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *