Gugl prodao Motorola Mobiliti Lenovu za 2,91 milijardu dolara

Dodajte komentar

Gugl je u srijedu pristao da proda svoje poslovanje Motorola Mobilitija kineskoj kompaniji Lenovo za 2,91 milijardi dolara. Internet gigant je saopštio da odustaje od takmičenja na tržištu pametnih telefona i da želi da se fokusira na razvoj softvera za uređaje budućnosti.

Pretraživački gigant prodaje djelić kompanije od 12,5 milijardi dolara koliko ga je platio 2012. goine. Od te kupovine, Motorola G i Moto x smart telefoni nisu uspjeli da izazovu entuzijazam kod potrošača koji su Epl i Samsung uživali sa svojim Ajfonom i Galaksi uređajima.

Međutim iz Gugla kažu da je prodaja Motorola Mobiliti u skladu sa strategijom razvoja svoje Android softverske platforme za novu generaciju uređaja, kao što su prenosivi kompjuteri i uređaji za kuću koji su povezani na Internet.

Analitičari kažu da Gugl i dalje čuva najvrijedniji resurs koji je kupio od Motorole: većinu patenata koji se koriste za razvoj Android prizvoda.

“ Tržište smart telefona je super konkurentno i da bi napredovali morate da idete na sve ili ništa kada je u pitanju proizvodnja mobilnih telefona”, rekao je izvršni direktor Gugla Leri Pejdž na svom blogu. To je razlog zašto vjerujemo da će Motorola bolje služiti Lenovu čiji se posao sa smartfonima brzo razvija i posjeduje najveću, najbrže rastuću, proizvodnju računara u svijetu”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dogovor, kažu analitičari, ilustruje promjenu fokusa u Silikonskoj dolini kada su u pitanju giganti koji grabe za inovacijama i inspiracijom na tržištu smartfona koje počinje da opada. Eplove akcije su pale nakon što je prijavio da je prodaja njegovog “blokbaster” ajfona bila slabija nego što su analitičari očekivali.

Prošle nedjelje kompanija Lenovo je kupila IBM-ov server za jeftino kupovanje a 2005. kupila je kupila legendarni Think Pad seriju laptop računara.

Dogovor Lenova i Motorole pružiće kineskoj kompaniji ulazak na tržište pametnih telefona u razvijenim zemljama kojim su dominirali Epl i Samsung.

“ Sticanje takvog brenda, inovativnog portfolija i globalno talentovanog tima će odmah učiniti Lenovo globalnim takmičarem na tržištu pametnih telefona. Odmah ćemo dobiti priliku da budemo jak igrač na brzo rastućem mobilnom tržištu”, kazao je Jang Iuakning, izvršni direktor Lenova.

Prodaja Motorolinih Moto X i Moto G nije bila sjajna ali je kompanija i dalje trećerangirana u SAD-u i Latinskoj Americi.

Iz Gugla je saopšteno da će se sa prodajom fokusirati na proizvodnju novih android proizvoda za tržište prenosivih kompjutera i povezanih uređaja za kuću.

“ Kao što sam naglasio, ovo ne daje signal o većim pomjeranjima o našim naporima na polju hardvera. Dinamika i razvoj prenosivih i uređaja za kuću se dosta razlikuje od industrije mobilnih telefona. Uzbuđenismo mogućnostima izrade nevjerovatnih novih proizvoda za korisnike u okvoru tih sistema”, rekao je Pejdž.

Izvor: Washington post, Preveo za Bankar.me: Duško Obradović

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *