Admiral Markets: Nagli pad cijena dionica, dolar ponovno slabi!

Dodajte komentar

Prošle sedmice cijene dionica na u SAD-u i Evropi su naglo pale te su američki dionički indeksi izgubili oko 3% vrijednosti dok su najpoznatiji evropski indeksi još i više, npr. njemački DAX pao je blizu 4%.

Trenutna vrijednost američkog SP500 indeksa na platformama Admiral Marketsa iznosi 1796 bodova, što predstavlja pad od 3% od početka ove godine. Vrijednost DAX-a iznosi 9377 bodova što je oko 2% ispod vrijednosti na početku godine.

Pad je interesantan jer prošle sedmice nije bilo mnogo važnih vijesti koje su ga mogle uzrokovati, nego su investitori zaključili da je ogroman rast cijena dionica zadnjih godinu dana bio prevelik, te su počeli zatvarati svoje naloge u očekivanju barem privremenog pada. Sa sadašnjih nivoa, čak ni pad od 10% ne bi bio neuobičajen, te bi omogućio puno bolju cijenu za otvaranje dugoročnih kupovnih naloga.

Na valutnom tržištu dolar je nastavio padati u odnosu na ostale najvažnije valute kao što su euro, britanska funta i japanski jen.

Kurs EUR/USD ponovno se približio vrhu formiranom prije nekoliko nedjelja i trenutno iznos 1,3666.

Na kursu USD/JPY je došlo do očekivane korekcije te je kurs pao sa vrha od otprilike 105 pao na približno 102. Ako bi se korekcija nastavila i kurs padne na 101 ili 100 jena za jedan američki dolar, to ne bi bio loš nivo za dugoročno otvaranje kupovnih naloga, jer se u toku godine očekuje nastavak japanskih programa štampanja novca, a američki programi bi se trebali privesti kraju, pa bi kurs USD/JPY trebao još značajno porasti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Australijski dolar je nastavio slabiti u odnosu na gotovo sve ostale najtrgovanije valute, te se sada već nalazi na nivou na kojem bi moglo doći do barem kratkotrajnog predaha i rasta od nekoliko posto. Trenutni kurs AUD/USD iznosi 0,8750 a ako padne na približno 0,8500 uz manji nalog može biti isplativo kupiti ga na rok od nekoliko tjedana ili mjeseci.

Za ovu sedmicu je najavljeno dosta vijesti koje bi mogle uticati na kretanje vrijednosti valuta i dionica.

Iz SAD-a dolaze podaci o povjerenju potrošača, nezaposlenosti, BDP-u te će biti objavljen izvještaj sa sastanka guvernera centralne banke a konferencije za novinare imati će centralne banke Britanije i Novog Zelanda. Popis i raspored izlaska svih najavljenih vijesti pogledati možete na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

S obzirom na razvoj događaja, kakvo kretanje vrijednosti valuta očekivati idućih tjedana i mjeseci?

Budući da se euro opet približio rekordnoj vrijednosti zadnjih nekoliko godina, za očekivati je da oslabi barem nekoliko posto idućih mjeseci u odnosu na većinu drugih valuta, a ponajviše u odnosu na američki dolar, koji će prije ili kasnije ojačati na temelju pozitivnih kretanja u ekonomiji SAD-a.

Dolar bi trebao dodatno ojačati i u odnosu na japanski jen, pa ako se trenutna korekcija nastavi i kurs USD/JPY padne na 100, ne bi bila loša ideja otvoriti kupovni nalog i pričekati očekivani porast kursa ovog valutnog para.

Svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova pratiti možete na stranicama Admiral Marketsa.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *