Pentagon “spasava” Blekberi

Dodajte komentar

Američki Pentagon najavio je da će do kraja januara svojim zaposlenim podijeliti 80 hiljada telefona Blekberi, što je oživjelo prilično posrnulu kanadsku kompaniju.

Pentagon je kupio nove mobilne telefone od Blekberija, koji je time potvrdio bezbjednost svojih uređaja, iako na tržištu već duži vremenski period ne može da se nosi sa Android ili Epl telefonima.

NBC televizija navodi da se američko ministarstvo odbrane odlučilo na taj korak zbog sigurnosti koju Blekberi pruža prilikom prenosa podataka, što je naročito značajno nakon prošlogodišnje afere sa Edvardom Snoudenom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pentagon će pored 80 hiljada Blekberija, nabaviti i 1,800 Ajfon, Samsung i Motorola telefona.

Ipak, nekadašnji gigant iz Kanade i pored toga što se do prije samo par nedjelja smatralo da je pitanje dana kada će potpuno propasti, uspio je u novoj godini da se vrati, i akcije su, prema pisanju magazina Forbs skočile za 34 odsto. Akcije su sada prešle deset dolara, dok su pred kraj 2013. godine jedva bile veće od 6,5 dolara.

Međutim, to je i dalje veoma daleko od nekadašnjih 148 dolara po akciji, koliko je Blekberi imao u svoje zlatno vrijeme, prije pet godina, kada je sam držao skoro polovinu svjetskog tržišta mobilnih telefona.

Ipak, po dolasku novog izvršnog direktora kompanije Džona Ccena prije dva mjeseca i njegove najave reorganizacije kompanije, počeli su da “duvaju bolji vjetrovi” za Blekberi. Njegova strategija je da Blebkeri ostane okrenut prvenstveno velikim korporacijama i državnim institucijama, koje taj uređaj biraju zbog bezbjednosti.

“Sedam od sedam vlada u Grupi G7 koriste naše uređaje”, rekao je Čen.

Takođe, prema riječima prvog čovjeka Blekberija, kanadska kompanija će najvećim dijelom nastaviti da proizvodi telefone sa klasičnom tastaturom, za razliku od većine drugih koje su skoro sve svoje resurse usmjerili na telefone sa ekranima osetljivim na dodir. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *