Davos: Evropa je sada – “zemlja u usponu”

Dodajte komentar

Vodeći poslovni lideri i ekonomisti upozorili su danas globalnu elitu okupljenu na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu da se ne zanose previše postepenim ekonomskim oporavkom Evrope, koju je jedan od lidera okarakterisao kao “zemlju u usponu”.

Iako je pesimizam koji je okruživao eurozonu na vrhuncu krize popustio, zabrinjavajuće visoka stopa nezaposlenosti među mladima i spor privredni rast i dalje potresaju Evropu, navode stručnjaci.

“Nemojte to da shvatite kao provokaciju, ali mislim da Evropu treba posmatrati kao zemlju u usponu”, rekao je izvršni direktor francuskog energetskog giganta “Total” Kristof de Maržeri.

On je dodao da Stari kontinent treba iz korjena da izmijeni ekonomsku politiku da bi se izborio sa “zlim blizancima”: visokom nezaposlenošću i privrednom stagnacijom.

Predsjednik švajcarske bankarske grupacije UBS i bivši šef moćne nemačke Bundesbanke Aksel Veber takođe navodi da oporavak eurozone nije razlog za radost.

“Ako proučite taj oporavak, videćete da je on anemičan i neujednačen u zemljama EU. To nije dovoljno da se pokrene privreda, niti da se kreiraju radna mjesta”, rekao je Veber.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ken Rogof, ekonomista univerziteta Harvard ocijenio je da je nezaposlenost među mladima u Evropi zastrašujuća. Uz više od jednog od dva mlada Španca bez posla, gubi se dio cijele jedne generacije, upozorio je on.

Rogof je kreiranje zajedničke evropske valute nazvao ogromnom istorijskom greškom, ali je i priznao da je 18-člani monetarni blok trenutno stabilniji nego što je bio u vrijeme održavanja prošlogodišnjeg samita u Davosu.

“Niko više ne priča o raspadu eurozone. To nije malo političko dostignuće i verujem da Evropi zbog toga treba odati priznanje”, rekao je Rogof. (Blic)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *