Objavljena ažurirana Bijela lista Poreske uprave

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija i Poreska uprava Crne Gore nastavljaju praksu promocije i podsticanja urednih poreskih obveznika, te je po treći put objavljena tzv. Bijela lista – spisak poreskih obveznika kod kojih je uočen najveći stepen fiskalne discipline. Na listi su se našla imena 135 poreskih obveznika s kojima Poreska uprava kontinuirano ostvaruje uspješnu saradnju u pogledu poštovanja poreskih propisa i izmirivanja poreskih obaveza.

Spisak najurednijih poreskih obveznika možete pogledati ovdje: Bijela lista 16.01.2014.xls

Kriterijumi kojima je izvršena selekcija obveznika za Bijelu listu obuhvatali su urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, redovnost izmiravanja poreskih obaveza, kao i da u postupcima inspekcijskog nadzora nijesu utvrđivane značajnije nepravilnosti, koje bi ukazivale na bilo kakav vid neregularnog poslovanja. Jedan od kriterijuma za odabir poreskih obveznika ovog puta bio je i da su isti u 2013. godini platili više od 200.000,00 eura.

Objavljivanje Bijele liste predstavlja još jedan korak u podsticanju obveznika na poštovanje poreskih propisa i saradnju sa Poreskom upravom, koji će, uz ostale oblike saradnje, biti nastavljeni i u budućnosti, jer u ovom organu pozitivan tretman mogu imati samo uredni poreski obveznici koji redovno izmiruju obaveze, doprinoseći borbi protiv sive ekonomije, ostvarenju budžetskih prihoda, te unapređenju poslovnog i investicionog okruženja u Crnoj Gori.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Bijela lista poreskih obveznika prvi put objavljena je 7. juna 2013. godine i redosljed na istoj ne ukazuje na to da određeni poreski obveznik poštuje poreske propise više od ostalih koji se nalaze na listi, u zavisnosti od rednog broja pod kojim se nalazi.

Podaci pokazuju da je broj urednih poreskih obveznika mnogo veći od broja lica čija imena se objavljuju na Bijeloj listi. S ciljem da se obuhvati što veći broj urednih poreskih obveznika, na ažuriranoj Bijeloj listi su se našli i drugi obveznici koji uredno izmiruju poreske obaveze, a zbog ograničenog prostora se na istoj se nije našao određen broj lica koja su bila na prethodnim listama.

Prema tome, svaki obveznik čije ime se našlo na nekoj od navedenih listi može se smatrati urednim poreskim obveznikom u dosadašnjem periodu, a na osnovu kriterijuma po kojima su iste sačinjene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *