Austrija odlučuje o sudbini Hypo Alpe-Adria banke

Austrijska vlada narednih nedjelja trebalo bi da odluči o budućnosti Hypo Alpe-Adria banke, pošto su eksperti kao najbolje rješenje predložili model tzv. “loše banke”.

Prema ekspertima, ovo rješenje predviđa da se poslovi Hypo-a, u obimu od 18 milijardi eura, unesu u tu “lošu banku”, prenosi Tanjug.

Radi se prije svega o lizing ugovorima u Italiji, Mađarskoj, Ukrajini i Njemačkoj, koji se već odavno više ne plaćaju, ali i nekretnine koje se trenutno ne mogu prodati, kao i neisplaćeni krediti.

Eksperti takođe očekuju učešće ostalih banaka, što bi omogućilo da se austrijska država u potpunosti povuče, i time gubitak ne bi morao da se prevali na državni dug.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Izmještanje “loših” poslova bi predstavljalo olakšanje za ostale djelove banke, jer bi bez njih planirana prodaja sestrinskih firmi na Balkanu mogla lakše da se odvija.

Uz to “loša banka”, koja se po zakonu i ne tretira kao banka, iziskuje manje sopstvenog kapitala i zbog toga i manje dotacije od poreznika.

Međutim, poreski obavaznici moraće svakako da plate. Prema odobrenju EU, Hypo do 2017. godine može dobiti pomoć u visini od 3,7 milijardi eura.

Model “loše banke” uz učešće ostalih banaka biće teško ostvarljiv. Naime, banke zahtijevaju zauvrat da im vlada smanji poreze, čime bi budžet ostao bez više milijardi godišnje.

Hypo Alpe-Adria banka posluje i u Crnoj Gori.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *