Jedan dan britkog uma: Kako se postaje zdrav, bogat i mudar?

Dodajte komentar

Jedan od britkijih i neobičnijih ljudskih umova, ponos američke nacije i političar za primjer bio je svjedok 18. vijeka. Kada se navodi čime se sve bavio, traži se duži papir jer je Benjamin Franklin bio i štampar i električar i političar i filozof i inovator i humorista i pisac i crtač i muzičar i vojnik i ambasador i otac i deda i prodavac knjiga i naučnik i čini se da mu je dan trajao više od 24 sata.

Po riječima njegovog biografa Carla Van Dorena, u knjige je upisan kao pronalazač gromobrana, bifokalnih naočara, Franklinove peći, mašine za umnožavanje, otkrio je tok i karakteristike Golfske struje, prvi je uveo ulično osvjetljenje i reorganizovao poštanski sistem, a pisao je i naučne radove o elektricitetu. Benjamin Franklin je osnovao i prvu javnu biblioteku u Americi i Akademiju koja je prerasla u Univerzitet Pensilvania. Jedan je od tvoraca američkog ustava i Deklaracije o nezavisnosti. Mnogo je toga korisnog ostavio iza sebe i biografi često ističu da je svaki svoj dan korisitio do maksimuma, pa mu se čak i pripisuje izreka ’Vrijeme je novac’.

Često je razmišljao o životu i produktivnosti i zapisivao je principe po kojima se treba voditi:

Uspavana lisica neće uhvatiti kokošku.

Izgubljeno vrijeme se nikad ne može povratiti.

Lijenjost je toliko spora da je siromaštvo lako pretekne.

Rani odlazak na spavanje i rano ustajanje čoveka čini zdravim, bogatim i mudrim.

Nema dobitka bez bola.

Marljivost je majka sreće.

Stidite se ako sebe uhvatite da ste besposleni.

Ne dozvolite da Sunce pogleda na vas i kaže:“To je on, neslavan i sraman!“.

Život sa uživanjem i lijenjost su dvije različite stvari.

A vrijedi pogledati i raspored obaveza u jednom sasvim običnom danu Benjamina Franklina uz preporuku da obratite pažnju na lijevu kolonu i dva pitanja

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *