Admiral Markets: Finansijska tržišta u 2014. godini?

Dodajte komentar

U prvim danima 2014. godine došlo je do promjene trenda u kretanjima cijena na gotovo svim finansijskim instrumentima. Dionice su prekinule trend naglog rasta i pale oko 1% sa rekordnih nivoa, cijene zlata i srebra koje su padale gotovo cijele godine, zadnjih par dana su porasle 2-3%. Na Forexu je takođe došlo do okreta trenda, euro i britanska funta su oslabili oko 1% u odnosu  na američki dolar, dok su japanski jen i australijski dolar koji su slabili zadnjih mjeseci, nadoknadili dio vrijednosti u odnosu na američki dolar i ostale valute.

Kakva kretanja vrijednosti valuta očekivati u 2014. godini?

Većina velikih svjetskih banaka očekuje da će na vrijednost valuta najviše uticati mjere koje će sprovoditi centralne banke na temelju situacije u njihovim ekonomijama.

Situacija u privredama SAD-a i Velike Britanije je bolja od očekivane pa centralne banke ovih zemalja počinju cikluse zatezanja monetarne politike, tj. nagovještavaju početak dizanja kamatnih stopa što je gotovo uvijek pozitivno za kretanje vrijednosti valute.

Situacija u ekonomijama Eurozone, Japana i Australije je ispod očekivanja, pa centralne banke spuštaju kamatne stope i sprovode/najavljuju dodatne mjere popuštanja monetarne politike što u pravilu dovodi do slabljenja valute.

Trendovi u ekonomijama pa tako i mjere centralnih banaka se relativno sporo okreću pa možemo očekivati da će navedena situacija potrajati cijelu 2014. godinu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U zadnjem izvještaju sa američkog tržišta futures ugovora vidi se da je većina velikih špekulanata pozicionirana za upravo ovakav rasplet događaja.

92% špekulanata očekuje dodatno slabljenje japanskog jena u odnosu na američki dolar, dok ih samo 8% očekuje jačanje jena.

Kod australijskog dolara situacija je slična, 82% naloga pozicionirano je za dodatno slabljenje u odnosu na američki dolar dok je samo 18% poziicionirano za jačanje.

Budući da se situacija i u SAD-u i u Velikoj Britanji popravlja, među velikim špekulantima nema konsenzusa o tome koja će valuta bolje proći ove godine. Jačanje funte u odnosu na dolar očekuje ih 57%, a jačanje dolara u odnosu na funtu 43%.

Euro je kao i zadnjih godina priča za sebe. Iako se većina učesnika na tržištu slaže da je precijenjen, većina naloga velikih špekulanata je trenutno postavljena za dodatno jačanje eura (57%), dok ih 43% očekuje slabljenje eura u odnosu na američki dolar.

Kao i prethodne godine godine, Admiral Markets će Vas redovno obavještavati o situaciji na tržištu. Nedjeljne preglede važnih događaja i kretanja kao i svakodnevne tehničke analize glavnih valutnih parova pratiti možete na ovoj stranici.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *