Ko je najbolji guverner u Evropi?

Sporna odluka Češke narodne banke da ciljano oslabi nacionalnu valutu, donijela je guverneru Miroslavu Singeru nagradu za najboljeg guvernera u Evropi.

Nagradu mu je dodijelio mjesečni magazin Bankar koji izdaje Fajnenšl tajms grupa, prenose češki mediji.

Singer je nagradu dobio prije svega zbog intervencije koja je imala za cilj da poveća inflaciju i podstakne privredu.

Češka narodna banka planira da do 2015. godine drži kurs nacionalne valute na 27 kruna za jedan euro. U novembru je to predstavljalo pad za jednu krunu. Tek u narednim mjesecima će se intervencija ČNB u potpunosti odraziti na cijene, i to najviše na uvoznu robu.

Ipak, mnogi ekonomisti sumnjaju u pozitivan efekat te mjere na oslabljenu privredu.

Guverner Singer nagradu smatra priznanjem cijelom timu saveta ČNB. Rekao je da to prihvata kao ocjenu stručnjaka, ali konačnu ocjenu, po njemu, daće vrijeme.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pored intervencije, stručna porota i redakcija renomiranog časopisa Bankar je prilikom ocjenjivanja u obzir uzela i Singerovo istupanje među stručnjacima srednjeevropskih zemalja u raspravama o postizanju finansijske stabilnosti u Evropskoj uniji.

Prošle godine je titulu magazina Bankar za evropskog guvernera dobio šef centralne banke Turske, Erdem Bašči, podsećaju mediji. 

Check Also

Telekom: Osim besplatnih gigabajta, otključani i Extra TV kanali

Nakon besplatnog interneta koji za slobodne dane povodom Dana nezavisnosti poklanjaju korisnicima, Crnogorski Telekom je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.