Malezijski milijarder preuzeo FK Sarajevo

Vlasnik engleskog premierligaša Cardiff Cityja Vincent Tan danas je postao većinski vlasnik BiH prvoligaša Sarajeva kojeg od početka decembra vodi hrvatski stručnjak Robert Jarni.

U klubu nisu željeli govoriti o finansijskim detaljima ugovora, no mediji u BiH navode kako je Tan obećao da će u klub odmah uložiti 1.5 miliona eura.

“Potpisali smo ugovor kojim se definišu buduće investicije i upravljačka prava. Sve je u skladu sa statutom kluba i zakonima ove države. Tan je već prebacio dio sredstava,” kazao je generalni direktor kluba Dino Selimović.

Tanovim ulaskom u klub vratit će se dugovi, odblokirati računi, a klub će se dugoročno finansijski stabilizovati. Uskoro će se formirati i novi Nadzorni odbor u koji će ući ljudi iz Sarajeva, Engleske i Malezije. Sarajevo se već duže vrijeme nalazi u finansijskim problemima, a trenutni dugovi su oko pola miliona eura. Milijarder iz Malezije ovoga je ljeta započeo pregovore sa čelnicima Sarajeva od kojih je zahtjevao plan otplate dugova i investicijski plan za iduće tri godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

FK Sarajevo je osnovan 1946. godine, a za vrijeme bivše države dva puta je bio prvak, a dva naslova je osvojio i u Bosni i Hercegovini.

Mediji u BiH navode kako Tan nema namjeru mijenjati grb i boje sarajeva što je učinio s Cardiff Cityjem što je razbjesnilo tamošnje navijače.

Check Also

MF zadovoljno procjenama EBRD, ali očekuju rast od 4,7 odsto

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, očekivane povoljne trendove u trećem kvartalu i ostatku godine, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.