Gorenje dokapitalizovano u visini 16,7 mil. eura

Dodajte komentar

Gorenje je završilo drugu dokapitalizaciju u ovoj godini –  nakon što je Panasonic u septembru dokapitalizovao Grupu s 9,68 miliona eura (2.320.186 novih redovnih dionica po cijeni od 4,31 eura po dionici), Gorenje je u drugoj dokapitalizaciji planiralo prikupiti dodatnih 45 miliona eura svježeg kapitala, izdavanjem najviše 10.440.835 redovnih dionica po cijeni od 4,31 eura, javlja iCapital.

Namjeru o daljoj dokapitalizaciji, Gorenje je najavilo već na Glavnoj skupštini 23. avgusta. Druga dokapitalizacija trajala je do 17. decembra, a dionice su osim postojećim dioničarima i zaposlenima, ponuđene trećim stranama tj. investitorima u Poljskoj i Sloveniji, pozvanima od NLB-a i DM BZ WBK.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U ovom krugu prikupljeno je ukupno 16,71 miliona eura svježeg kapitala, što će biti upotrijebljeno za dalji razvoj poslovanja te otplatu duga. Gorenje do kraja godine planira i dualno listanje na Varšavskoj berzi, kako bi omogućio lakši pristup stranim investitorima. Budući da je dokapitalizacijom prikupljeno tek 37 posto od ukupno planiranih sredstva, cijena dionice pala je za 1,20 posto na 4,10 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *