KHOV: Prijave protiv 140 kompanija

Dodajte komentar

Komisija za hartije od vrijednosti KHOV podnijela je Poreskoj upravi prijave protiv oko 140 kompanija koje nijesu dostavile devetomjesečne izvještaje o poslovanju u ovoj godini.

Predsjednik KHOV-a Zoran Đikanović, rekao je Vijestima da je broj kompanija koje redovno ne podnose kvartalne izvještaje smanjen u odnosu na prethodni period. 

On smatra da je tome vjerovatno doprinijela kaznena politika prekšajnog vijeća koja za direktora kompanije, kao odgovornu osobu, predviđa novčanu kaznu od 500 eura, a za preduzeća novčanu kaznu do pet hiljada eura.

„Pretpostavljam da prekršajno vijeće suda novčano kažnjava i da te kazne djeluju“, kazao je Đikanović.

Među kompanijama koje do sada nijesu dostavile izvještaje o ovogodišnjem devetomjesečnom poslovanju, prema zvaničnoj evidenciji na sajtu Komisije, su i Kombinat aluminijuma u stečaju i državna izdavačka kuća Pobjeda. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U okviru tog izvještaja obuhvaćeno je poslovanje kompanija za treći kvartal (jul-septembar), a trebalo ga je dostaviti KHOV do 1. novembra.

Zakonom o računovodstvu i reviziji prije nekoliko godina uveden je inspekcijski nadzor, koji u jednom dijelu prati i ispunjavanje obaveze izvještavanja o poslovanju.

Prethodnih nekoliko godina KHOV je prekšajne prijave zbog neispunjavanja ove zakonske obaveze direktno podnosila sudu za prekšaje.

„Sa Ministarstvom finansija smo došli do rješenja da se prijave protiv kompanija koje ne podnose izvještaje o poslovanju podnose Poreskoj upravi. Sve prijave za kompanije koje nijesu dostavile devetomjesečne izvještaje o poslovanju već smo podnijeli. To se ne odnosi samo na KAP, nego za sve druge kompanije koje nijesu dostavile izvještaje“, naveo je Đikanović.

Izvještaj o poslovanju, prema Zakonu o računovodstvu i reviziji, mora da objelodani akcionarsko društvo i drugo preduzeće koje emituje hartije od vrijednosti i druge finansijske instrumente kojima se trguje na organizovanom

tržištu. Tu obavezu ima i matično pravno lice koje je dužno da sastavlja konsolidovane finansijske izvještaje i da ih dostavlja KHOV-u godišnje i kvartalno. (ND Vijesti / CdM.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *