Stiglitz: Nema skorog ekonomskog boljitka

Dodajte komentar

Ekonomista, nobelovac Joseph Stiglitz ocijenio je da se ekonomski boljitak na globalnom nivou ne može očekivati u skorijoj budućnosti. “Iako je u 2013. godini svijet izbjegao drugi dio ‘Velike depresije’, nije realno očekivati značajno poboljšanje ni u 2014, ni u skorijoj budućnosti”, rekao je Stiglitz u autorskom tekstu za novi broj NIN-a.

On smatra da se “i na globalnom i na nacionalnom nivou politički sistemi čine nesposobnim da sprovedu reforme koje bi mogle da stvore uslove za bolju budućnost”.[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Možda će globalna privreda funkcionisati malo bolje u 2014, a možda i neće. Gledano u širem kontekstu i na 2013. i na 2014. gledaće se kao na godine propuštenih prilika”, uvjeren je Stiglitz.

On je ocijenio da je globalna ekonomija izbjegla drugi dio ’Velike depresije’, ali je upala u ’Veliku slabost’ u kojoj prihodi velikog dijela stanovništva u razvijenim privredama jedva da rastu.

Nevesele prognoze Stiglitz bazira na činjenici da su u SAD prosječni prihodi nastavili ’neumoljivi pad’.

“Evropska recesija sa duplim dnom je okončana 2013. godine, ali niko se ne usudjuje da tvrdi kako je počeo definitivni oporavak”, istakao je Stiglitz, prenosi Bizlife.

Kako je naveo, “kontinuirana stagnacija Evrope dovoljno je loša sama po sebi, a uz to i dalje postoji značajan rizik od još jedne krize u nekoj članici eurozone, ako ne tokom 2014. godine, onda u skoroj budućnosti”.

Razočaravajuće je, kako je dodao, i usporavanje rasta privreda u usponu, a vjerovatno je, po njegovoj procjeni, da će taj trend biti nastavljen i tokom 2014.

Stiglitz smatra da u ovom trenutku “ne bi bilo pametno okončati politiku niskih kamatnih stopa, iako kvantitativne olakšice (štampanje novca) tek malo doprinose dobrobiti američke ekonomije, a mogle bi da uvećaju rizike izvan američkih granica”.

Kako je objasnio, štampanje dolara u SAD za posljedicu je imalo i jačanje valuta mnogih zemalja u razvoju, tako da bi zaoštravanje monetarne politike u SAD, praćeno rastom kamatnih stopa, sada moglo da pokrene talas slabljenja tih valuta”.

“Ono što je dobro jeste činjenica da je većina zemalja u razvoju imala velike devizne rezerve i dovoljno jake privrede da su mogle da prežive taj šok”, naveo je Stiglitz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *