Kijev i Moskva obnavljaju prozvodnju aviona An-124

Dodajte komentar

Rusija i Ukrajina dogovorile su obnavljanje serijske proizvodnje aviona An-124, izjavio je danas ruski predsjednik Rusije Vladimir Putin poslije pregovora sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem.

“Postoji značajan potencijal u avioindustriji. Postignut je dogovor o obnavljanju zajedničke serijske proizvodnje aviona An-124 – vlade Rusije i Ukrajine zaključile su sporazum o državnoj podršci toj inicijativi”, rekao je Putin a preneo je Itar-Tas s.

Ukrajinska agencija RBK-Ukrajina javila je da su dokument o obnavljanju proizvodnje potpisali ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov i ministar industrije Ukrajine Mihail Koroljenko, poslije sjednice rusko-ukrajinskog međudržavnog komiteta u prisustvu Putina i Janukoviča.

Ta agencija podsjeća da se An-124 proizvodio serijski od 1984. do 2004. godine.

Jedna od modifikacija aviona An-124 je transporter An-124-100 “Ruslan”, jedan od najvećih teretnih aviona u svijetu, namenjen prevozu tereta na dugim rastojanjiima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Opozicija:predsjednik da javno saopšti dogovor sa Rusijom

Lideri opozicije u Ukrajini zatražili su sinoć, od predsjednika Viktora Janukoviča, da javno saopšti šta je ponuđeno Rusiji u zamjenu za velike ekonomske benefite, javio je britanski BBC.

Vođa proevropske opozicije Vitalij Kličko je, obraćanju okupljenim demonstrantima, rekao je da je Janukovič izdao ukrajinsku nezavisnost. “On je odustao od ukrajinskih nacionalnih interesa, odustao od nezavisnosti”, rekao je Kličko.

Kličko je naveo da prema njihovom saznanju predsjednik, tokom razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, “pristao na spasavanje iz Rusije tako što je dao ukrajinske elektrane, stratešku industriju, tešku industriju, vazduhoplovstvo i proizvođače energije”.

“Želimo da znamo šta je tačno dao kao kolateral (kolateralna šteta) i njegove razloge za to što je uradio”, naveo je Kličko.

On je dodao da je Janukovič rekao, u razgovorima za okruglom stolu (sa opozicijom), da se ne plaši vanrednih izbora.

“Ako je to tačno, neka to i dokaže u poštenoj (izbornoj) borbi”, rekao je Kličko.

Mada detalji dogovora Janukovič-Putin juče u Moskvi nisu potpuno poznati, Oleg Tjanibok, lider opozicione desničarske grupe, naveo je da je predsjednik “založio čitave (privredne) sektore”.

Ukrajini je neohodna pomoć za pokrivanje “praznina” od 17 milijardi dolara u budžetu, navodi BBC.

U Kijevu od 21. novembra pristalice opozicije predvode proteste protiv odluke Vlade Ukrajine da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i prudruživanju sa Evropski uniju uz zahtjeve za prijevremene predsjedničke i parlametarne izbore i ostavku Vlade, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *