Žak Atali: Njemačka je bolesno dijete Evrope

Dodajte komentar

Francuski filozof i ekonomski teoretičar Žak Atali dao je intervju njemačkom Fokusu u kojem veoma kritično govori o njemačkoj ekonomiji ali i o francuskim političkim problemima sa ekstremnom desnicom. Prenosimo prevod ovog razgovora sa Peščanika.

Francuski predsjednici nisu skloni dugoročnom planiranju. Da li je to razlog za rekordnu zaduženost i zastoj u reformama?

Atali: Ne dopadaju mi se takva pitanja. Njemačka je u mnogim oblastima potpuno nespremna za dugoročne izazove, to najbolje pokazuje njena katastrofalna demografska situacija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Francuska je jedva izašla iz recesije, dok njemačka privreda ponovo snažno raste.

Atali: Francuska se za razliku od Njemačke nalazi u veoma dobroj poziciji. Njemačka je u određenim oblastima bolesno dijete Evrope.

To nam morate objasniti. Njemačka je stabilizovala euro i stoji bolje od Francuske prema gotovo svim ekonomskim kriterijumima.

Atali: Priča o niskoj nezaposlenosti u Njemačkoj je budalaština jer mnogi rade za platu od 5 eura po satu. Bankarski sistem je bankrotirao, zbog toga Njemačka i odbija svaku kontrolu banaka na evropskom nivou. To je zemlja staraca sa katastrofalnim osnovnim školama i padom produktivnosti.

Uprkos svemu tome, Njemačka je i dalje svjetski šampion u izvozu.

Atali: Ona bi danas trebalo da štedi da bi u budućnosti mogla da sastavi kraj sa krajem. Uz takvu stopu nataliteta budućnost Njemačke će biti izuzetno delikatna.

Slažete li se sa Olandom da je kriza prošla?

Atali: Daleko smo od kraja međunarodne ekonomske krize. Mogla bi se dodatno zaoštriti imajući u vidu porazno stanje američke i evropske ekonomije.

Gospodine Attali, vi ovde iscrtavate sliku jedne bijedne Njemačke. Međutim, u vašoj zemlji je Mari Le Pen značajno popularnija od predsednika Olanda.

Atali: Razultati anketa su potpuno nevažni. Nepopularnost može biti znak da neki političar dobro obavlja svoj posao. Sjetite se samo Gerharda Šredera i njegovih dobrih reformi, poslije kojih je smijenjen. Oland ima još četiri godine pred sobom.

Da, ali 40% građana Francuske ima pozitivno mišljenje o Mari Le Pen…

Atali: To je naravno problem. Čitavo društvo mora de reaguje na jednostavne odgovore koje nude radikali, poput „stranci napolje“ i „izlazimo iz eura“. Te ljude nije dovoljno samo osuđivati, moramo se upustiti u raspravu sa njima. Današnja situacija sa desnim radikalima u Francuskoj može se porediti sa stanjem u Njemačkoj 1933, neposredno pred dolazak NSDAP-a na vlast.

Drastično poređenje. Zašto Francuska ne može da izađe na kraj sa desnim radikalima? Krajnja desnica kod vas već decenijama osvaja više od 15% glasova na izborima.

Atali: Sličan oblik ekstremizma postoji i u Njemačkoj. Takve sklonosti vide se u novoj partiji, Alternativi za Njemačku, ali je zbog njemačke istorije odnos prema takvim ekstremistima kod vas daleko kritičniji. Međutim, opasnost je gotovo ista kao i u Francuskoj. Kad demokratije nisu zainteresovane za dogoročne ekonomske ciljeve, onda stvar preuzimaju ekstremisti.

Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *