Otkaz kao nemoguća misija

Dodajte komentar

Komplikovane procedure za davanje otkaza zaposlenima sa rješenjima za stalno, koje najčešće završavaju sudskim postupcima, zadaju velike probleme crnogorskim poslodavcima, pišu Dnevne novine.

Pred sudovima im, kako kažu u Uniji poslodavaca UP, ne pomažu svi mogući dokazi jer sudije “drže stranu radnicima”. Kako bi se riješili, kako kažu, “šah mat” pozicije u sporovima sa zaposlenima, UP je inicirala izmjene aktuelnog Zakona o radu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Predsjednik Unije poslodavaca UP Predrag Mitrović izjavio je da većina poslodavaca prihvata da radnici dobiju rj ešenja na neodređeno vrijeme, ali uz uslov, kakav je u svijetu, “da poslodavac zaposlenom može dati otkaz usljed konkretnih dokaza za povredu radne discipline ili drugih razloga”. Davanje otkaza neradnicima čini se, kako se žale poslodavci, da je nemoguća misija, prenosi portal CdM.

“Suština je u tome da svaki poslodavac koji bi htio da da otkaz zbog razloga koji su objektivni, on to ne može uraditi ni malo lako. Vrlo je komplikovana procedura koj a nema ishod i koja se uglavnom završava na sudu. Naši sudovi do sada imaju praksu koja je ostala od starih vremena, da su uvijek na strani zaposlenog i da prihvataju razloge koji on navede, te dovode poslodavca u vrlo nezgodnu situaciju”, upozorio je Mitrović.

Kod otkaza ugovora o radu nije sporno, kako objašnjava pravni savjetnik u UP Branislav Begović, kada to čini zaposleni, već kada to pokrene poslodavac.

“U pitanju otkaza koncept Zakona o radu ne tretira poslodavce i zaposlene ravnopravno. Ne samo zbog procedura koje su date na teret poslodavcu (izrada programa ostvarivanja prava radnika za čijim radom je prestala potreba, obavještavanje sindikata i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore za davanje mišljenja u vezi sa programima, vezivanje početka prestanka radnog odnosa danom izvršene isplate, otpremnine) nasuprot pojednostavljenoj proceduri kada otkaz daje zaposleni. U svemu ovom ne treba zanemariti znatan utrošak vremena i sredstava”, istakao je Begović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *