Admiral Markets: Američki dolar ponovo u centru pažnje!

Prošle sedmice dolar je jačao u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta a izuzetak je jedino euro, koji i dalje gotovo bez predaha jača u odnosu na sve valute.

Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa, vodećeg Forex brokera iznosi  1,3790 što je manje od 0,5% ispod najvišeg kursa ove godine, koji je dosegnut krajem 10. mjeseca.

Australijski dolar je kao što je bilo očekivano nastavio slabiti te pao ispod 0,9000 u odnosu na američki dolar, a došlo je i do pada u vrijednosti dionica. Evropski i američki indeksi pali su nekoliko posto sa rekordnih vrijednosti što je uobičajeno nakon ogromnog rasta zadnjih mjeseci . Trenutna vrijednost SP500 indeksa, kojim je takođe moguće trgovati putem Admiral Marketsa, iznosi 1783 boda, a vrijedost DAX-a,njemačkog indeksa iznosi 9135 bodova.

U utorak i srijedu održava se zadnji sastanak čelnika američkih Federalnih rezervi (američke centralne banke) na kojem će ponovo glavna tema biti program štampanja 85 milijardi dolara mjesečno kojima FED pokušava podstaknuti ekonomski rast. Popis i raspored ostalih najavljenih vijesti za ovu sedmicu pogledati možete u ekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Markektsa.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Već više od pola godine takozvani „tapering“, tj. početak smanjivanja iznosa štampanja glavna je tema na finansijskim tržištima jer svi su svjesni da štampanje mora što prije završiti jer stvara poremećaje u kamatnim stopama na tržištu te balon na dioničkom tržištu (američke dionice su na rekordno visokim nivoima a ekonomska situacija to ne opravdava).

FED je najavio da će završiti sa ovim programom kada se situacija u ekonomiji SAD-a počne značajnije popravljati a zadnjih par mjeseci događa se upravo to. Mjesečno se otvara u prosjeku približno 200.000 radnih mjesta a stopa nezaposlenosti i dalje pada te trenutno iznosi 7%.

Većina učesnika na tržištu smatra na ovom sastanku ipak neće doći do taperinga, te da će ga FED pokrenuti najvjerojatnije na sastanku u 3. mjesecu 2014. godine.

Objava odluke sa sastanka i konferencija za novinare održati će se u srijedu u 20.00 po našem vremenu te se tada očekuju velika i nagla kretanja na svim finansijskim tržištima pa tako i na valutnim tržištima.

Ukoliko ne dođe do taperinga, američki će dolar najvjerovatnije dodatno oslabiti oko 1% u odnosu na ostale najtrgovanije valute.

Ukoliko FED samo najavi početak taperinga na nekom od idućih sastanaka dolar će najvjerovatnije ojačati oko 1% u odnosu na ostale valute.

Ako bi tapering počeo odmah, što bi iznenadilo većinu učesnika na tržištima, dolar bi vjerovatno odmah ojačao u odnosu sve ostale valute  2 ili više posto te nastavio jačanje u idućim danima i sedmicama. Cijene dionica i zlata bi pale još i više, možda 2-3%.

Kako se pozicionirati prije ovog važnog događaja?

Po većini parametara euro je značajno precijenjen u odnosu na američki dolar, pa sadašnji kurs EUR/USD od 1,3800 nije loša nivo za prodaju eura i kupovinu dolara bez obzira na odluku FED-a jer ako do početka taperinga ne dođe sada, vjerovatno će doći u roku nekoliko mjeseci što će svakako dovesti do jačanja dolara.

Za kratkoročno trgovanje bolje je pričekati odluku te nakon odluke trgovati u smjeru trenda koji će vjerovatno biti jak u danima nakon odluke. Pri kratkoročnom trgovanju preporučuje se korišćenje Stop Loss naloga da bi se smanjio rizik pri trgovanju.

Svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova pratiti možete na stranicama Admiral Marketsa.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Check Also

Binance se povlači sa ruskog tržišta

Mjenjačnica kriptovaluta Binance povlači se s ruskog tržišta, nekoliko mjeseci nakon što su mediji izvijestili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.