Nova taksa: Sedam odsto na račune za mobilne preko pet eura

Dodajte komentar

Vlada je predložila da se svim korisnicima mobilne telefonije (prepaid i postpaid) koji imaju račune veće od pet eura od naredne godine uzima dodatnih sedam odsto poreza, umjesto dosadašnje takse eura na sim karticu.

To je definisano u prijedlogu izmjena zakona o taksama koji je juče ušao u skupštinsku proceduru, pišu Vijesti.

Nejasnoće o tehničkoj implementaciji ovog propisa narednih dana će usaglasiti telekomunikacione kompanije i Ministarstvo finansija.

Iz Ministarstva finansija je pojašnjeno da će se ovaj porez plaćati samo na telefonske usluge, odnosno u osnovicu neće ulaziti dio računa koji se može odnositi na kupovinu mobilnog telefona ili nekog drugog proizvoda telekomunikacione kompanije a koji korisnik plaća preko računa za mobilni telefon.

U osnovicu za obračun novog poreza ne ulazi iznos poreza na dodatu vrijednost.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Svi kojima račun za telefon bude od pet do 15 eura mjesečno je “isplativiji” novi porez od stare takse, jer će ih on koštati od 0,35 centi pa do jednog eura. Oni koji troše više od 15 eura izdvajaće više od jednog eura za novi namet. Što je račun veći veća je i razlika pa je na 20 eura novi porez 1,4 eura, na 50 eura tri i po eura, a na račun od 100 eura novi namet je sedam eura.

Predloženo je da se ukine taksa od po euro na električno brojilo, dok će se i dalje ubirati na kablovsku televiziju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *