Bankari protiv plana reorganizacije Vektre Montenegro

Veliki povjerioci Vektre Montenegro u stečaju, strane finansijske institucije OTP, NLB Intefinanz iz Ciriha i Hypo development, glasale su u Privrednom sudu protiv plana reorganizacije kompanije koji je predložio njen vlasnik Dragan Brković, čime je izjašnjavanje povjerilaca okončano.

Sudija Miodrag Anđelić najavio je da će 23. decembra donijeti odluku o tome da li će plan reorganizacije Vektre biti usvojen ili ne. Prethodno su ovlašćeni predstavnici ove tri finansijske institucije, kojima je Vektra ostala dužna oko 150 miliona eura, iznijeli niz primjedbi na Brkovićev plan koji je sačinila firma Racio Mont.

Oni su tražili da stečajni upravnik omogući da se povjerioci naplaćuju i od pokretne hipotekovane imovine vlasnika Vektre, ali sud na kraju nije uvažio njihov zahtjev za još jednim  odgađanjem ročišta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Advokatica Hypo developmenta Ksenija Franović istakla je da je predloženi plan reorganizacije Vektre Montenegro u stečaju „formalno i suštinski manjkav i suprotan odredbama Zakona o stečaju“.

Ona je istakla da njima kao povjeriocima nije omogućeno da svoje potraživanje namire nad pokretnom imovinom i stvarima dužnika, a konkretno na vozilu “mercedes C63”.

Advokat Vanja Mugoša, punomoćnik NLB Intefinanza iz Ciriha kojem je Vektra ostala dužna oko 60 miliona eura od čega je priznato 52,7 miliona potraživanja, pitao je sud ko je formalni podnosilac plana reorganizacije. Mugoša je istakao da Brković, prema Zakonu o stečaju, nema nikakva ovlašćenja da upravlja Vektrom Montenegro u stečaju, već samo stečajni upravnik Zdravko CiCrnil, i da je Brković ovaj plan reorganizacije neovlašćeno potpisao ispred Vektre.

Advokat OTP-a i CKB-a Filip Jovović tražio je, takođe, odlaganje jučerašnjeg ročišta jer im nije stigao odgovor na prigovor koji su podnijeli. Jovović je instistirao da se imovina povezanih firmi iz grupe Vektra uključi u imovinu iz koje će povjerioci biti namireni.

Planom reorganizacije Vektre Montenegro, koji je predložen, predviđeno je da Brković izmiri kredite kompanije imovinom koja je kod nekoliko stranih i domaćih banaka založena pod hipoteku.

Plan reorganizacije Vektre trebalo bi, prema prijedlogu koji su naveli priređivači, da stupi na snagu 1. januara 2014. godine.

vijesti.me / cdm.me

Check Also

Koronavirus iskomplikovao poslovanje KAP-a: Borimo se da i sa ovim izađemo na kraj

Situacija sa novim koronavirusom je veoma iskomplikovala poslovanje Uniprom Kombinata aluminijuma (KAP), a ta kompanija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *