Porez na račune za mobilne preko deset eura?

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore planira da predloži Skupštini da od 1. januara uvede poseban porez na račune za mobilne telefone iznad određenog iznosa. Time bi da zamjene taksu od po euro na sim kartice jer nemaju podršku opozicije i manje članice vlasti SDP-a za ubiranje prihoda od ove takse i naredne godine, pišu „Vijesti“.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema saznanjima „Vijesti“ u Vladi intezivno tragaju za „najefikasnijim modelom poreza“, koje bi danas trebalo da razmatra Komisija za ekonomska pitanja (KEP). Jedno od rješenja je da svim korisnicima mobilne telefonije, koji imaju račune od 10 eura i više (i pripejd i postpejd) uzimaju dodatnih pet odsto poreza.

Od taksi, koje važe od jula prošle godine, do oktobra ove godine, prihodovano je oko 14 miliona eura.

Od jula prošle godine povećan je i porez na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto, što je uvećalo telefonske račune.

Prema saznanjima iz Vlade, konačna odluka biće donijeta ubrzo, a vijest je uznemirila menadžmente telekomunikacionih operatera koji su negodovali i kada je uvedena taksa „euro po euro“ na svaku aktivnu SIM karticu zbog straha da će im to odbiti korisnike.

„Vijesti“ juče od telekomunikacionih operatera nisu mogle saznati koliki je udio korisnika koji troše manje od 10 eura mjesečno, ali je svakako njihov broj daleko manji od onih koji troše preko tog iznosa. To znači da bi efekat punjenja državne kase novim porezom bio veći, pod uslovom da se ne smanji potrošnja.

Iz Socijaldemokratske partije juče nije bilo moguće dobiti komentar da li je model poreza od pet odsto na račune veće od 10 eura prihvatljiv za njih, s obzirom na njihov kategoričan stav da neće glasati da se produži rok važenja takse „euro po euro“.

Vlada premijera Mila Đukanovića već je predložila Skupštini izmjene Zakona o taksama kojim bi ukinula taksu za brojila za struju, ali bi zadržali veći dio prihoda koji dobijaju od taksi na telefonske kartice i kablovsku televiziju.

Poslanik SDP-a Damir Šehović „Vijestima“ je nedavno saopštio da će njegova partija tražiti ukidanje svih taksi, kako je to i predviđeno postojećim zakonom, prema kojem važe do 31. decembra.

Opozicija nije podržala takse ni kada je to učinila vladajuća koalicija DPS-SDP prošle godine.

Šehović je na pitanje da li bi SDP, ukoliko DPS predloži da takse na telefonske kartice i kablovsku televiziju naplaćuju iznad određenog iznosa, pristao da važe i iduće godine, odgovorio da ne vjeruje da će to neko formalno predložiti jer ne bi bilo dobro iz više razloga.

„ Jedan od najvažnijih je taj što bi u suštini troškovi primjene ovog rješenja bili približno jednaki prihodima koje bi država imala po tom osnovu. Ovo iz razloga što bi se troškovi sa kojima bi se morali suočiti operateri da bi izdvojili one potrošače na koje bi se eventualno ta taksa odnosila, a koji bi u konačnom bili prevaljeni na krajnje potrošače, bili približno jednaki očekivanim budžetskim prihodima, što u konačnom pomenuto rješenje čini neracionalnim“, ocijenio je Šehović. Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *